Nisan 27, 2024

'Demir Yığını' Deyip Geçme, Ne Büyük Zorluklarla Şaheser Olan Eyfel Kulesi Hakkında Ufak Tefek Bilgiler

31 Mart 1889’da Eyfel Kulesinin açılması, 1870 1871 yılları arası olan Fransa- Prusya savaşında Fransa’nın yaşadığı bozgundan 1914 yılında I. Dünya Savaşı’nın patlak vermesine kadar Paris halkının şehirlerine duydukları gururların ana kaynağı ve çarpıcı bir ifadesidir. Bu çağda Parisliler yaşadıkları şehre süslü ifadelerle ‘’Işık Şehri’’, kozmopolit, dünyanın sanat başkenti ve uygar yaşamın merkezi gibi sıfatlar takıyorlardı ve sonuna kadar haklılardı. Yeniden doğmuş olan Paris’te 300 metrekarelik Eyfel Kulesi yükselmiş ve dikkatleri iyice çekmiştir. Mimarı (diyelim şimdilik) ve müteahhiti olan Gustave EIFFL’in kulesi sadece dünyadaki en uzun yapı olmakla kalmayıp aynı zamanda teknolojik ilerlemenin adeta zafer anıtı olmuştur. Bu eser Fransız Devrimi’nin 100. yılı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen Expo 1889 Pasris fuarının giriş kapısı olarak inşa edilmiştir. Aslında kulenin mimarı Gustave Eiffel değil,İsviçreli Maurice Koechin’in siparişi üzerine tasarlayan Stephen Sauvestre’dir.

'Demir Yığını' Deyip Geçme, Ne Büyük Zorluklarla Şaheser Olan Eyfel Kulesi Hakkında Ufak Tefek Bilgiler

3.000 işçi 26 ay boyunca 18.038 adet demir parçayı 2,5 milyon perçinle bir araya getirdiler. O günün şartlarında hiç ölüm vakası yaşanmamıştır. Parisliler bu güzelliği ‘’Demir Bayan’’ olarak adlandırmışlardır. İlk başlarda Bay Eiffel, Kule'ye sadece 20 yıl için müsaade alabildi. Bu nedenle 1909 yılında kulenin sökülmesi gerekiyordu. Ancak kule, iletişim için çok uygun yükseklikte olduğu için ve yeni yüzyılda Atlantik ötesi haberleşmeye imkân tanıdığı için, kalmasına izin verildi. Eyfel Kulesi, boyundan dolayı, radyo dalgalarını çok uzun mesafelere yayabilmesi avantajıyla, l. Dünya Savaşı’nda sinyal kesici ve bozucu olarak kullanılmıştır. Ne dersiniz ilk olmasa bile en uzun jammer olabilir mi bu? Eyfel Kulesi, günümüzde Paris'in en çok ziyaret edilen noktası olsa da, en tepedeki 27 metrelik radyo vericisiyle halen bir verici istasyonu olarak kullanılmaktadır.

'Demir Yığını' Deyip Geçme, Ne Büyük Zorluklarla Şaheser Olan Eyfel Kulesi Hakkında Ufak Tefek Bilgiler

200.000 metrekare alanda bulunan Eyfel Kulesi, her 7 yılda bir, 60 ton boya ile boyanır. Bu çalışmada 25 boyacı görev yaparken, çalışma 15 ay sürer. Bu işlem sırasında 1.500 fırça, 5.000 zımpara kağıdını ve 1.500 iş tulumunu tüketir. Ayrıca güvenlik için toplam 50 km güvenlik halatı, 20.000 metrekare koruyucu ağ kullanılır. Boyama maliyeti yaklaşık 3 milyon Euro kadardır. Zaman içinde kulenin rengi kırmızımsı kahveden, sarımsı kahveye, daha sonra kestane kahvesinden bugünkü bronz tonuna gelmiştir. Kule 3 renk ile boyanır. En açık renk zirvede kullanılırken, en koyusu zeminde kullanılır, renk farkı olmasın diye. Kulede intihar olayları da yaşanmaktadır. Şu ana kadar 400 kişi bunu gerçekleştirmiştir. İntiharların önüne geçmek için platformların çıkış noktalarına demir parmaklıklar yerleştirilmiştir. Umarım bu bir çözüm olur.

 

Eyfel Kulesi nerede? Eyfel Kulesi nasıl yapıldı? Eyfel Kulesi ne için yapıldı? Eyfel Kulesi bakımı nasıl oluyor? Eyfel Kulesi nasıl boyanıyor? Eyfel Kulesi ne kadar alan kaplıyor? Eyfel Kulesi ne düşünülerek yaptı? Expo açılışında Eyfel Kulesi ne işe yarayacaktı?

 

Yorumlar

  • Vay be!

  • Adamlar kuleyi sinyal kesmek için kullanmışlar

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

Çok Yaşlı Penguen

Çok Yaşlı Penguen

36 Milyon Yaşındaki Penguen

36 Milyon Yaşındaki Penguen

Araç Tipi Kara Kutu

Araç Tipi Kara Kutu

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kötü Anlar

probiyotik

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

bubble30
Nielawore

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun