Mayıs 03, 2024

Büyük İskender (IV)

Hint mitolojisine göre Skanda, dünya barışını tehdit eden Taraka'nın katli sırasında doğmuştu. Sanskritçe'deki koruyucu anlamına gelen Taraka'nın Pers dilindeki eşanlamlısı ise Dara'dır! Hintliler, mitolojilerinde Pers kralı Dara'ya bir "Asura" yani şeytan kimliğinde yer verirken, İskender yani "Skanda" ise dünya barışını yeniden kuran bir tanrıdır! Büyük İskender'in ismi, fethettiği her ulusun edebi kaynaklarında olduğu kadar dini anlatılarında da sarsılmaz bir şekilde yer aldı. Hindistan'ın ve Orta Asya'nın olduğu kadar Avrupa'nın da 'kendi İskender'i'' var...

Büyük İskender (IV)

Akamanışların yenilgisiyle, Zerdüştlerin etkisi oldukça zayıfladı

 

Hoşgörüsü ile efsaneleşen Büyük İskender, ünlü komutanlarından Parmenion'un bütün uyarılarına rağmen, Persepolis'teki eski Pers hükümdarlarından Kserkses'in sarayını yaktı ve Akamanış (Ahemeni) egemenliğine son verdi. Artık Pers dünyasında yeni bir tanrı doğmak üzere idi. Dara'nın ölümü ve Pers ülkesinin bütünüyle fethedilmesiyle, Zerdüşt dininin tanrısı Ahura Mazda, doğal olarak etkisini yitirdi ve yerine batıdan gelen yeni "Ari tanrı" İskender, Pers Krallığı'nın koruyucu tanrısı sayıldı.

Büyük İskender (IV)

Akamanışların yenilgisiyle, Zerdüştlerin tanrısı Ahura Mazda'nın etkisi de oldukça zayıflamıştı, ama bütünüyle de ortadan kalkmadı. İskender'e, Sanskritçe'de Skanda isminin yanında "Mahişasuramardana" İsmi de verilince, efsane ve halk söylencelerinde, kendiliğinden Ahura Mazda'nın yerini almış oldu. Zerdüştlerin kutsal kitabı olan Avesta'nın en eski metinlerinde, Ahura Mazda'nın bir formu olarak düşünülen Mahişasuramardana ismine rastlanmaması, İskender'in bir tanrı olarak Perslerin hayatına girişinin, Dara'yı yenilgiye uğratıp, Persepolis'te yıkımlar yaptığı zamana eş düştüğünü kanıtlıyor.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
REM Uykusunda Rüya

REM Uykusunda Rüya

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Gerçek Özgürlük

probiyotik
bubble30
Nielawore

NOT ALL GALAXIES ARE SPIRAL!: I ZWICKY 18

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun