Haziran 20, 2025

Barbaros Hayreddin Paşa (XVI) - Friendz10

  • Osmanlı İmparatorluğu Akdenizi Türk Gölü Yapabildi mi?

 

Aslında bu soruyu hep merak ettim. ''Bir Türk gölü haline getirilmiş bir deniz.'' Böyle okuyunca ne kadarda ihtişamlı geliyor değil mi? Bana da öyle geliyor ama gerçekten bunu başarabildik mi? Yani Osmanlı'dan habersiz bir balıkçının bile çıkamayacı seviyeede bir otorite ve sahipleniş veya sahip oluş hiç gerçekleşti mi?

Barbaros Hayreddin Paşa (XVI) - Friendz10

16.Yüzyıl'da Preveze Deniz Savaşı'ndan sonra Akdeniz'in bir “Türk gölü” olduğu, sık sık dile getirilen bir yargı ama bu yargı ne yazık ki doğru değil. Osmanlı Akdeniz'de de var olduğunu göstermiş, ancak belirgin bir üstünlük kuramamıştır.

Barbaros Hayreddin Paşa (XVI) - Friendz10

Akdeniz'in tamamını geçtim daha Doğu Akdeniz'de İçel, Antalya gibi Osmanlı şehirleri dahi sık sık Hıristiyan korsanların baskınlarına uğruyordu. Akdeniz'de egemenlik kurmakla, Akdeniz'in bir “Türk gölü” olması, birbirinden çok farklı ve apayrı konular. Karadeniz'deki durum, Akdeniz için geçerli değil ne yazık ki, Akdeniz'in kuzeyinin önemli bir kısmını Osmanlı'nın ele geçiremediğini göz ardı etmemek gerekiyor bu konuyu araştırırken.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Neden Yiyecekleri Pişiriyoruz?

Neden Yiyecekleri Pişiriyoruz?

Camın Yolculuğu

Camın Yolculuğu

Zamanda Yolculuk Mümkün Olabilir Mi?

Zamanda Yolculuk Mümkün Olabilir Mi?

TÜRK HARF DEVRİMİ

TÜRK HARF DEVRİMİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Her Şeye Yeniden Başlamak

probiyotik

Neden Yiyecekleri Pişiriyoruz?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun