Nisan 18, 2024

Anadolu’daki Batılı Barbarları

Pos bıyıklı, küt burunlu, fır­ça saçlı ve kalın kaşlı sarışın dev adamlar, tanrı Apollon'un kutsal kenti Delfi önlerinde çıplak vücutlarıyla at üzerinde ilk kez M.Ö. 278'de gö­rülmüşlerdi. Kendilerini karşılayan Helen elçileri, önce onlardan "tanrı­lara karşı koymamalarını" rica ettiler.

Anadolu’daki Batılı Barbarları

Keltler'in lideri acımasız­dı; "Sizin tanrılarınız fazla zen­gin..." dedi, "Bundan sonra herkes için daha eli açık olacaklar. Hem de bizden başlayarak..." Artık ne ola­cağı belliydi; Keltler, Delfi'nin dil­lere destan zenginliğinden payları­na düşeni almak için kente saldıra­caklardı.

Anadolu’daki Batılı Barbarları

Ama çağ; hurafelerin, aklın ve korkunun iç içe geçtiği bir devirdi. Keltler, yüklü ganimetler alıp kenti ve tapınağı tam ele geçirecekken gökyüzü kararmış, şimşekler çak­mıştı. Apollon'un rahipleri, bu do­ğa olayını vakit kaybetmeden kul­landılar ve etrafa "tanrının geldiğini ve tapınaktan çıktığını" yaydılar. Bu söylentinin üzerine, kentteki tüm Helenler, mistik bir güçle to­parlanıp saldırıya geçtiler.

Anadolu’daki Batılı Barbarları

Tıpkı onlar gibi, "gökyüzü ve güçlerinin tanrısal olduğuna inanan ve olayı böyle yorumlayan Keltler de korku­ya kapıldılar; "gökyüzünün başları­na çökecek kadar öfkelendiğini" haykırarak kaçtılar. Durum bir anda tersine dönmüştü... İlk çağların en vahşi savaşçılarından olan Keltler de bu olayın ardından gözlerini da­ha kuzeydeki Boğazlar'a doğru çe­virdiler.

Yorumlar

  • Enteresan insanlar

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Et Grubu Ürünler Yenmeli Yenmemeli Mi?

Et Grubu Ürünler Yenmeli Yenmemeli Mi?

Yaşlı Gezegenimizi Bekleyen Sıcak Günler (IV)
Yaşlı Gezegenimizi Bekleyen Sıcak Günler (III)
Yaşlı Gezegenimizi Bekleyen Sıcak Günler (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Gidişatı Değiştirmek

probiyotik

Et Grubu Ürünler Yenmeli Yenmemeli Mi?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun