Nisan 29, 2024

AHmet Paşa Oldu Kont Ahmet

Bonneval'in buraya kadar hikâye gibi gelen maceraları artık Avrupa'nın Doğu Siya­seti ile iç içe girecektir. Vene­dik’te kendini her türlü entri­kanın içinde bulan Bonneval Avusturya ajanları tarafından sürekli gözetim altında tutul­duğunu hisseder. Korfu Adası’nın yeni tah­kimatını görme bahanesi ile beş altı kişilik bir maiyetle de­nize açılır. Ancak Korfu yerine Raguza'ya (Dubrovnik) ya­naşacaktır. Üzerindeki Avus­turya pasaportuyla bir an ön­ce Osmanlı topraklarına geçip ülkenin iç kesimlerine doğru yol alma telaşındadır. Bosna'nın küçük başkenti Saraybosna'ya, bugünkü adıy­la Sarayevo'ya yerleşerek İs­tanbul'a ulaşmasını sağlaya­cak izin belgesini beklemeye başlar.

AHmet Paşa Oldu Kont Ahmet

İstanbul'a gidebilmek için sadrazamdan izin isteyen Bon­neval Kontu’nun Müslümanlı­ğı kabul etmek gibi bir niyeti yoktur; tek istediği, sadraza­mın desteği ile Balkan toprak­larında ve Eflak-Boğdan'da Avusturya İmparatoru'na kar­şı müdahalede bulunabilecek bir silahlı kuvvet oluşturmaktı.

AHmet Paşa Oldu Kont Ahmet

Bonneval, Saraybosna'ya ayak basar basmaz sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’ya bir mektup yazmıştır. Bir kaç yıl önce Yirmisekiz Mehmet Çelebi’yi büyükelçi olarak Paris’e gönderen ve Osmanlı İmparatorluğu’nda “Lale Devri” adıyla ününü ko­ruyan çok sayıda reformu teşvik eden bu yüce kişinin, geniş gö­rüşlülüğünü bilmektedir.

AHmet Paşa Oldu Kont Ahmet

28 Haziran 1729 tarihli mektu­bunda Bonneval şöyle yazar: “Dün­yadaki küçük ve büyük şeyleri aynı kolaylıkla yöneten Tanrı beni Serayova'­ya getirdi ve bana erdemleri, şanı, bilim ve sanata olan sev­gisi cümle âlemce bilinen, özellikle büyük dehası, düşün­ce sağlamlığı ve Monsenyör ihtimamınız sayesinde mutlu bir huzur ve sonsuz refaha sa­hip olan dünyanın en büyük imparatorluğunu idare yete­neği Hıristiyan ülkelerde hayranlıkla izlenen zat-ı âlînizi daha yakından görme arzusu ilham etti.”

AHmet Paşa Oldu Kont Ahmet

Ve kaçışının sebeplerini hatırlattıktan sonra sıra hiz­met sunmaya gelir:

“Tüm ha­yatım boyunca icra ettiğim askerlik mesleği bilim alanında özenle çalışmamı engellemediğinden, Monsenyör, uma­rım size savaş za­manında olsun, ba­rış zamanında ol­sun, daima faydalı olabilirim (...) Ha­yatımı Zat-ı Şaha­neleri Efendinizin hizmetine hasretme niyetim dâhilinde, kendimi tamamen sizin koru­manıza bırakmama müsaade edin; bir an önce güvenlik içinde pay-ı tahta ve Tan­rı'dan adalet ve sağlık dolu bir hayat bahşetmesini istediğim Zat-ı Âlînizin yanına ulaşabil­mem için gerekli bütün kolay­lıkların sağlanması için Bosna Beyi Ahmet Paşa'ya talimat vermenizi acizane istirham ederim.”

Yorumlar

  • Cidden zorlu bir yolculuk

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

Şah ve Satranç

Şah ve Satranç

Satranç ve Şah

Satranç ve Şah

Mikrodalga Fırının Prensibi

Mikrodalga Fırının Prensibi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çıkarlara Uymak

probiyotik

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

bubble30
Nielawore

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun