Mayıs 03, 2025

İSTEDİĞİ GİBİ DAVRANINCA İNSAN DOĞRUYU MU SEÇER?

Gyges’in hikayesi, Platon’un Devlet isimli kitabında İkinci Kitap bölümünde yer alan bir hikayedir. Aslında Heredot ve Plutarch da Gyges hakkında yazmıştır ama Platon bu konuda oldukça ilginç bir hikaye anlatır.

Hikayenin anlatıldığı bölümde Socrates ve Glaukon, doğruluk üzerine bir tartışma yapmaktadır. İstediği gibi davranma imkanı olan bir insanın doğruyu mu yoksa yanlışı mı seçeceği üzerine bir tartışmadır bu. Glaukon, böyle bir güce sahip insanın mutlaka yanlışı seçeceğini iddia eder ve Kral Gyges’in hikayesini anlatmaya başlar.

Hikayeye göre Gyges, Lidya Kralı’nın çobanlarından biridir. Bir gün Gyges, otlak alandayken önce deprem sonra da şiddetli bir yağmur yağışı olur ve bunun sonucunda otlak alanda büyük bir göçük oluşur. Gyges, göçükten içeri baktığında dev bir tunç atın yatmakta olduğunu görür ve yanına giderek atı inceler. Tunç atın içerisinde devasa bir ölü adam yatmaktadır ve adamın parmağında bir yüzük vardır. Gyges, yüzüğü alır parmağına takar. Bir süre sonra Gyges, parmağındaki yüzüğüyle oynadığında, yüzüğün büyük bir gücü olduğunu fark eder.

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

KUSURDA GÜZELLİK VARDIR: ARP 184

KUSURDA GÜZELLİK VARDIR: ARP 184

BARBIE GİBİ PEMBE YILDIZ PALAMASI: PURO GALAKSİSİ
GEÇİCİLİĞE DUYULAN DERİN HASSASİYET: MONO NO AWARE
TİYATRONUN TEMELİ MİTOLOJİYE DAYANIYOR

TİYATRONUN TEMELİ MİTOLOJİYE DAYANIYOR

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Halkların Yolu

probiyotik

Düellolar ve Sonuçları

bubble30
Nielawore

KUSURDA GÜZELLİK VARDIR: ARP 184

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun