15 EKİM 1927: MUSTAFA KEMAL PAŞA 'NUTUK'U OKUMAYA BAŞLADI

15 Ekim 1927 tarihinde Ulu Önder Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa Cumhuriyet Halk Fırkası umumi reisi olduğu sırada Kurultay'da Nutuk'u okumaya başlamıştır. 6 gün süren okumadan sonra 20 Ekim 1927 tarihinde Gençliğe Hitabe ile okuma sonlanmıştır. Eser, Atatürk'ün Samsun'a çıktığı tarih olan 19 Mayıs 1919'dan, Cumhuriyet sonrası inkılap dönemine yani 1927 yılına kadarki zaman diliminde olan olayları anlatmaktadır.

Ulu Önder, yaşanılan olayları belgeleriyle birinci ağızdan aktardığı için bu eser Cumhuriyet tarihi açısından en temel ve en önemli eserlerdendir.

Atatürk, Nutuk ile tarihçi kimliğini ortaya koymakla birlikte geçmişi anlatırken aynı zamanda gelecekte olabilecek tehlikelere de değinmiş, alınması gereken derslerden bahsetmiştir. Bazı sayfalarda açıkça "sonraki yıllarda durumun kolay ve açıkça değerlendirilmesi için bu kadar ayrıntıya yer verilmiştir" sözü ile ne kadar ileri görüşlü biri olduğunu da ortaya koymuştur.

15 EKİM 1927: MUSTAFA KEMAL PAŞA 'NUTUK'U OKUMAYA BAŞLADI

Başta Ulu Önder Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kurtuluş mücadelesi vermiş kahramanlarımızı sevgi, saygı, minnet, özlem ve rahmetle anıyoruz.

resim kaynak: 1

Yorumlar

  • sevgi, saygı, minnet, özlem ve rahmetle anıyoruz

  • CANIM ATAM!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun