13 EKİM: ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞUNUN 99. YIL DÖNÜMÜ

Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşı hazırlıklarını tamamladıktan sonra 27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelmiştir ve Ankaralılar onu dört gözle beklemiş, yolda coşkuyla karşılamışlardır.

Daha sonra Ankara gerek jeopolitik gerek coğrafi ve stratejik konumu gereği, Milli Mücadele'mizin merkezi haline gelmiştir.

Kurtuluş Savaşı Zaferi'nin ardından Mustafa Kemal, 2 Ekim 1922 tarihinde İzmir'den Ankara'ya dönmüştür ve Ankara'ya ilk gelişindeki gibi coşkuyla karşılanmıştır. 

Aynı gün Belediye Meclisi olağanüstü toplantı yapmış ve Ulu Önder'e 'Ankara Hemşehriliği'ni vermek için mazbata hazırlamış ve kendisine sunmuştur. Bu teklif üzerine Mustafa Kemal çok duygulanmış ve 5 Ekim 1922 tarihinde Ankara Belediyesi'ne Ankaralılara kendisine gösterdikleri bu ilgi ve sevgiden dolayı teşekkürlerini içeren bir mektup yazmıştır. 5 Ekim 1922 tarihi, Atatürk'ün Ankara hemşehriliğini kabul günüdür.

Kurtuluş Savaşı'nda fiili olarak başkent olan Ankara, Kurtuluş Savaşı kazanıldıktan sonra ve Cumhuriyet ilan edilmeden günler önce de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yasa önerisi verilmesi ve önerinin kabul edilmesiyle birlikte 13 Ekim 1923 tarihinde yeni kurulacak olan devletin yasal olarak başkenti olmuştur.

13 Ekim 1923, Ankara'nın başkent oluşunun tarihidir. Bugün, Ankara'nın başkent oluşunun 99. yıl dönümüdür, kutlu olsun!

13 EKİM: ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞUNUN 99. YIL DÖNÜMÜ

ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞUNUN 99. YILI KUTLU OLSUN!

Başta Ulu Önder Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kurtuluş mücadelesi vermiş kahramanlarımızı sevgi, saygı, minnet, özlem ve rahmetle anıyoruz.

Yorumlar

  • kutlu olsun!

  • ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞUNUN 99. YILI KUTLU OLSUN!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun