Nisan 27, 2024

Nemrut Dağı Milli Parkı – Adıyaman

Aralık 1988’de milli park olmuştur. Park alanı Malatya ili Pötürge ilçesi ile Adıyaman ili Kahta ilçesi sınırları arasındadır. Park alanı içinde Kommagene Kralı 1.Antiochos’a ait Tümülüs ve dev heykeller, Eski Kale, Karakuş Tepesi, Cendere Köprüsü ve Yeni Kale bulunur. 1881 yılında keşfedilmiştir. Eserlere değişik yürüyüş ve tırmanma yollarından ulaşılabilir. Nemrut Dağı Ören Yeri, 1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır. 

Kommagene Kralı  1.Antiochos (M.Ö. 62-32)  tanrılarına ve atalarına hediye olarak, 7-10 metre yükseklikteki muhteşem dev  heykelleri Nemrut Dağı yamaçlarına yaptırtır. Bu heykeller tanrı ve tanrıçaların heykelleridir. Ayrıca aslan ve kartal heykellerine de rastlanır. Heykeller Helenistik, Pers sanatı ve Kommagene özgün sanatı harmanlanarak kiraç taşından yontulmuştur. Ayrıca Aslanlı horoskopun eşsiz olduğu belirtilir.

Nemrut Dağı Milli Parkı – Adıyaman

Kral mezarı, tümülüste henüz keşfedilememiştir. Bu Tümülüs 2150 metre yüksekliktedir. Kralın cesedine ait parçaların veya küllerinin kayalara oyulmuş bir odaya konduğu ve üzerinin örtülerek 50 metre yükseklik ve 150 metre çapta bir Tümülüs oluşturulduğu düşünülmektedir.

Cendere Köprüsü sütunları üzerindeki kitabede bu köprünün Kommagene şehirleri tarafında Roma İmparatoru Septimus Severius ve ailesi onuruna yaptırıldığı yazar. (M.S. 193-211)

Karakuş Tepe Tümülüsünde krallık kadınlarının gömülü olduğu düşünülmektedir.

Bitki örtüsü olarak en çok meşe türlerine rastlanır.

Yaban hayvanları içinde ayı, çakal, tilki, kurt ve porsuk görülür.

Kaynaklar:

*https://malatya.ktb.gov.tr/TR-58335/nemrut-dagi-milli-parki.html

*https://bolge3.tarimorman.gov.tr/Menu/25/Nemrut-Dagi-Milli-Parki-_adiyaman_

*https://www.tarimorman.gov.tr/DKMP/Belgeler/dkmp%20resmi%20istatistik/kutuphane/58.pdf

*https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/adiyaman/gezilecekyer/nemrut-dagi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun