Nisan 19, 2024

KÜTÜPHANE HAFTASI KUTLU OLSUN

Kütüphane Haftası; Türkiye'de 1964 yılından beri mart ayının son pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanır. Amacı, halkın kütüphanelerden daha iyi şekilde yararlanmasını, kütüphanecilik mesleğinin tanınmasını sağlamak, Türk kütüphaneciliğinin sorunlarını halka mal etmektir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başta Türk Kütüphaneciler Derneği olmak üzere sivil toplum ile iş birliği içinde merkezi bir etkinlik programı hazırlanır.

KÜTÜPHANE HAFTASI KUTLU OLSUN

Kütüphane Haftası Türkiye'de ilk defa 1964 yılının 23-29 Kasım günlerinde kutlandı. Birinci Kütüphane Haftası kapsamında Kütüphaneler Genel Müdürlüğü tarafından "Fotoğraflarla Halk Kütüphaneleri"; Milli Kütüphane tarafından da koleksiyonunda bulunan el yazmaları, Müteferrika basımlarının tamamı, ilk taş basması eserleri Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF) salonlarında sergilendi. Pek çok etkinliğin yanı sıra Türk Hava Kurumu ile anlaşma yapılarak hafta dolayısıyla hazırlanmış, "kitap okuyanın dünyası zenginleşir", "kitap ilme giden yoldur" gibi sözler yazılı dövizlerin başkentin kalabalık noktalarına uçaklardan atılması sağlandı.

KÜTÜPHANE HAFTASI KUTLU OLSUN

6 Mart 1982'de Kütüphane Haftasını Kutlama Yönetmeliği'ne resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.[5] Bu yönetmeliğe göre kutlamaların genel mesulü ve organizatörü Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile Türk Kütüphaneciler Derneği idi. Merkezde "kütüphane ve kütüphanecilik meselelerini ele alan konularda kongre, sempozyum gibi toplantılar düzenlemek" taşradaki kütüphanelerde ise yeni yayınlan okuyuculara tanıtıcı sergiler düzenlemek, bölgedeki okullarda öğrenim gören öğrencilerin sergileri ziyaretlerini sağlamak; yerel imkanlardan yararlanarak hafta ile ilgili duyurular yapmak, kütüphane ve kitap okuma konularını içeren makaleler hazırlayıp yerel basında yer almasını sağlamak gibi etkinlikler yapılması beklenmekteydi.

KÜTÜPHANE HAFTASI KUTLU OLSUN

2012 yılında Kütüphane Haftasını Kutlama Yönetmeliği, halk kütüphanelerinin hizmetlerini düzenleyen diğer yönetmeliklerle birlikte kaldırılmış, 2012 yılında “Halk Kütüphaneleri Yönetmeliği" yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmeliğe göre merkezî olarak gerçekleştirilen Kütüphane Haftası etkinlik programı, başta Türk Kütüphaneciler Derneği olmak üzere, mesleki sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanır.

KÜTÜPHANE HAFTASI KUTLU OLSUN

Kütüphane haftasında okullarda kitap okuma ve kütüphane kullanma zevki, sevgisi ve alışkanlığının kazandırma amacıyla bilgi kaynakları ve kütüphane hizmetlerine yönelik bilgiler verme, çevredeki kütüphaneler geziler düzenleme gibi etkinlikler gerçekleştirilir. Üniversite kütüphanelerinde sergiler, söyleşiler, paneller düzenlenir. Halk Kütüphanelerinden en çok yararlanan okuyucular ödüllendirilir.

İlgili yönetmelikte Kütüphane Haftası'ndaki merkezi etkinliklerin Türk Kütüphaneciler Derneği başta olmak üzere mesleki örgütler iş birliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenmesi öngörülür.

KÜTÜPHANE HAFTASI KUTLU OLSUN

Merkezi etkinlikler sırasında Kültür ve Turizm Bakanlığı, okuma kültürünü yaygınlaştırma alanında çalışan kişi ve kurumlara ödüller vermektedir. Türk Kütüphaneciler Derneği ise çeşitli kategorilerde yılın en başarılı halk kütüphanelerini seçerek ödüllendirmektedir.

Yorumlar

  • Bitmeyen kitaplar

  • KÜTÜPHANE HAFTASI KUTLU OLSUN

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

NAMES ON THE SURFACE OF MERCURY

NAMES ON THE SURFACE OF MERCURY

"KÖŞEYİ DÖNENLERİN ŞARKISI"

"KÖŞEYİ DÖNENLERİN ŞARKISI"

LIGHT ECHO V838 MON STAR

LIGHT ECHO V838 MON STAR

HAYVANLAR DA BİZİM GİBİ AŞIK OLUR MU?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Bataklıktan Çıkarken

probiyotik
bubble30
Nielawore

NAMES ON THE SURFACE OF MERCURY

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun