Gerek ülkemizde gerekse tüm dünyada toplumsal yaşantıda çok önemli değişimler görebiliyoruz. Bu önemli değişimlerin sebeplerine baktığımız zaman karşımıza çok önemli bir ana sebep çıkıyor. Tek sebep bu olmasa da çok önemli sebeplerden birisi kesinlikle bu. O sebep ise kırsal alanda yaşayan nüfusun azalması ve nüfusun büyük kentlere göçmesi. Bu göç hareketi sadece bir göç hareketi değildi aslında, insanların yaşayış biçimlerini de önemli ölçüde değiştirerek toplumu değiştirdi. Bir düşünün, bundan iki ya da üç nesil öncesinde insanlar aileleriyle birlikte tek bir evde yaşıyorlardı.
Bir ev içerisinde, kırsal bir alanda, babaanne, dede, anne, baba, çocukları, halalar, teyzeler hepsi aynı evde yaşıyorlardı ve bu evde yaşayan insanlar büyük bir iş bölümü yaparak gerek ihtiyaçlarını yetiştirmek konusunda, başka türlü masraflarını kendileri karşılayabiliyorlardı. Kırsal alanda oldukları için zaten suya ulaşma gibi bir sıkıntıları yoktu. Ancak büyük şehirlere doğru başlayan büyük göçler sonra aile yapılarının da küçülmesiyle birlikte aslında insanların bütün temel ihtiyaçlarının yükü onların üzerinden çıkıp devletlerin üzerine bindi ve bugün yaşadığımız bütün ekonomik problemlerin bütün çöken sistemin temelinde aslında büyük göç hareketi olduğunu söyleyebiliriz.
Aynı zamanda değişen yaşam koşulları sosyolojik etki de yarattı ve bölünmüş, küçülmüş ailelerin kaybolmuş çocukları ortaya çıktı. Bir sürü kaybolmuş çocuk var, genç var. Tek bir olay, bir göç aslında tüm dünyanın sosyolojik yapısını değiştirdi ve belki de bugün nüfus azalmasında, insanların artık daha az üremesinde, daha az çocuk yapmasında bile bu hareketin büyük bir etkisi var. Tek bir olay, köyden kente göç. Tek başına bir sebep değil ama gerçekten güçlü bir sebep. Bütün toplumun değişmesinde oldukça etkili bir faktör oldu.
kaptanfilozof06
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız