Nisan 26, 2024

BU GECEYİ ARABADA GEÇİRECEK VATANDAŞLAR DİKKAT!

Kahramanmaraş merkezli 7,8 ve 7,6'lık iki depremin ardından binlerce vatandaşımız enkaz altında kaldı. Depremden kurtulanlar ise soğuk kış aylarında evsiz durumdalar. Geceyi arabalarında klima açarak geçirmek zorunda olanlar ise zehirlenme tehlikesine karşı dikkat etmeliler.

BU GECEYİ ARABADA GEÇİRECEK VATANDAŞLAR DİKKAT!

6 Şubat 2023 tarihinden beridir tüm Türkiye'nin ve dünyanın kalbi Kahramanmaraş ve 10 ilimiz için atıyor. Kan bağışından kıyafet yardımına kadar tüm çabamız enkaz altındaki ve onların yanındaki insanları kurtarmak için atıyor. Bu süreçte enkaz altında olmasa da orada mahsur kalan insanlar var. Özellikle deprem kış dönemine denk geldiği için soğuk akşamlarda insanlar arabalarını çalıştırır vaziyette klimayı açarak atlatmaya çalışıyor.

Hareket halinde olmayıp rölantide çalışan arabaların bazı durumlarda içerideki yolcuyu zehirleme ihtimali bulunuyor. Sebeplerinden ve ne yapılması gerektiğinden bahsedeceğiz ama lütfen bu içeriği ihtiyaç duyanlara ulaştırmayı unutmayın!

BU GECEYİ ARABADA GEÇİRECEK VATANDAŞLAR DİKKAT!

Aracınızda araba çalışır şekilde yatmak, karbonmonoksit zehirlenmesine neden olabiliyor. Aracın yanma sonrasında oluşan zehirli gazları egzoz aracılığıyla araçtan tahliye eder. Bu süreçte silindirde başlar. Silindirde oluşan karbon monoksit gazları katalitik konvertörde karbondioksit gazına dönüştürülür. Eğer bu konvertörde ufak da olsa bir delik varsa bu gaz dönüştürülemeden yolcu kabininin içine sızmaya başlayabilir.

Eğer böyle bir arıza var ve siz bilmiyorsanız klima çalışsın diye araç rölantideyken uyurken kokusuz olan karbonmonoksit gazına maruz kalacak hayatınızı kaybedebilirsiniz.

LÜTFEN DİKKAT EDİN!

BU GECEYİ ARABADA GEÇİRECEK VATANDAŞLAR DİKKAT!

Zor günlerden geçtiğinizi ve araçlarda uyumanın gereklilik olduğunu biliyoruz… Eğer arabanızda uyumanız gerekiyorsa Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Murat Taner Gülşen'in önerisi işinize yarayabilir:

Buna göre cep telefonlarınıza 20 dakikada bir çalacak şekilde alarm kurun. Uyandığınızda aracın tüm camlarını açarak havalandırın. Uykuya neden olabilecek karbon monoksit gazına maruz kalıp kalmadığınızı test edebilmek için araçtan inerek ayakta bir süre durun.

“Şartlar böyleyken bunu mu düşünelim?” demeyin, en ufak bir detayın bile çok önemli olduğunu hatırlayalım. Acımızın çok ve tarifsiz olduğu bu günlerde çok daha dikkatli olmalıyız…

 

Kaynak: 1

Yorumlar

  • LÜTEN UYARILARI DİKKATE ALIN...

  • Hiçbir yer güvenli değil

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

"ROUGE GAGNE" by EMILY DICKINSON

"ROUGE GAGNE" by EMILY DICKINSON

HUBBLE'IN 34. FIRLATILIŞ YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!
AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ

AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kötü Anlar

probiyotik

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

bubble30
Nielawore

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun