Nisan 27, 2024

Beyşehir Gölü Milli Parkı – Konya

Ocak 1993’de milli park olmuştur.

Beyşehir Gölü ülkemizin yüzey olarak 3. büyük gölüdür. Aynı zamanda tatlı su gölü olarak en büyüğüdür.  Göl içerisinde çok sayıda ada bulunur ve su kuşlarının yuvası olmaya uygun bir bölgedir. Adalardan bazıları  Hacı Akif, Çeçen, Yılanlı, Külbent, Kızkulesi, İğdeli, Akburun, Mada adasıdır.

Bölge Hitit, Pers, Bergama Krallığı, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı tarihini yansıtır ve alanda pek çok tarihi eseri görmek mümkündür. Atlıkaya kabartması, Lukyanus Anıtı, Fasıllar Anıtı, Mezar evler, Kubadabat Sarayı, Kız Kalesi, Beyşehir Kalesi, Taç Medrese, İçerişehir Hamamı, Hitit Anıtı, Beyşehir Köprüsü, Eflatun Pınar Anıtı, Diyeskurlar Anıtı, Bereket Anıtı, Erler Kayası, Oğuzlar Hamamı, Yerebatan Çeşmesi, Yeşildağ Leylekler Vadisi ve Kurtbeşiği Anıtı  gezilebilir. Tarihi Taş Köprü Osmanlının ilk sulama projesidir.

Beyşehir Gölü Milli Parkı – Konya

Kuş türleri  arasında karabatak, ördek, tepeli pelikan, balıkçıllar ve kuğular sayılabilir. Bir çalışmada 153 kuş türü tespit edilmiştir.

Göldeki balık türleri  akbalık, sazan, kadife, levrek, yağ balığı, kaya balığı, yılan balığıdır. Ayrıca kurbağa ve su kaplumbağası türlerine de rastlanır.

Yaban hayvanı olarak tilki, kurt, yaban domuzu, yaban keçisi, ayı, sansar, porsuk ve vaşak görülebilir.

Park alanındaki ağaç türleri içinde sedir, Toros göknarı, Anadolu göknarı, karaçam, kasnak meşesi, ardıç, akçaağaç, defne, kızılcık ve ıhlamur ağacı vardır.  Ayrıca geniş sazlık alanlar bulunur.

Kaynaklar:

*https://www.tarimorman.gov.tr/DKMP/Belgeler/dkmp%20resmi%20istatistik/kutuphane/58.pdf

*https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/konya/gezilecekyer/beysehir-golu

*https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/417825

Yorumlar

  • Gerçekten çok güzele benziyor

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun