Mayıs 21, 2024

Başkomutan Tarihi Milli Parkı

Kasım 1981’de milli park olmuştur. Geniş alanı kaplayan milli park,  Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illeri içindedir. Park alanı içinde 10 adet anıt ve şehitlik ve 2 adet müze bulunur. Bazıları;

Kocatepe Atatürk Anıtı: 1953 yılında  Milli Savunma Bakanlığı tarafından 4 ton bronzdan 7,5 metre yüksekliğinde  yapılmıştır.

Kocatepe Anıtı: 1970 yılında da heykeltıraş Namık Denizhan tarafından Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk’ün Kocatepe’ye çıkışını gösteren heykeli yapılmıştır.

Büyük Taarruz Şehitliği: 1993 yılında 3000 metrekarelik alana 26-29 Ağustos 1922’de şehit düşen 275 subay ve 2150 Mehmetçik anısına yapılmıştır.

Zafer anıtı: 1936 yılında Krippel tarafından yapılan anıt Türk ve Yunan güçlerini sembolize eder.

Zafer Müzesi: 1913-14 yıllarında yaptırılan bina Atatürk ve silah arkadaşları tarafında karargah olarak kullanılmıştır. Başkomutan Meydan Muharebesi burada planlanmıştır. 1985 yılında müze haline getirilmiştir.

Yüzbaşı Agâh Efendi Şehitliği: Bu şehitlikte Yüzbaşı Agah Efendi ve Üsteğmen Feyzullah Efendi ile 101 silah arkadaşı bulunur.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı

Anıtkaya Şehitliği: 28 Ağustos 1922'de şehit düşen 13. ve 20. Alay askerleri anısına yapılmıştır.

Miralay Reşat Çiğiltepe Şehitliği: 57. Tümen komutanıdır. 27 Ağustos günü, Atatürk’e verdiği sözü yerine getiremez ve intihar eder. Kısa bir süre sonra Çiğiltepe alınır. Mezarı Ankara Devlet Mezarlığındadır. Buradaki semboliktir.

Hava Şehitliği: Temmuz 1922’de şehit düşen Cemal ve Bahattin isimlerinde iki pilot adına 1936 yılında yapılmıştır.

Yüzbaşı Şekip Efendi Şehitliği: 14. Süvari Tümeninin 3. Alayı, 2. Bölük Komutanıdır.  24 Ağustos 1922’de 20 keşif düşman grubuna saldırarak düşman askerlerini esir alır. Hücum sırasında bir kısım askerleri ile beraber şehit düşer.

Dumlupınar Şehitliği: Kurtuluş Savaşı boyunca tüm cephelerde şehit düşen vatan evlatlarının anısına, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1992’de açılır. Şehitlik, Üç Komutan Anıtı, Mehmetçik Anıtı,  Milisler Anıtı, Şehit Baba-Oğul Anıtı, 500 kişilik sembolik şehit mezarları ve kitabeleri,  Namazgâh ve Şadırvan’dan oluşmaktadır.

*Tüm şehitlerimizi minnet, rahmet ve saygı ile anıyoruz.

Kaynaklar:

*https://afyon.ktb.gov.tr/TR-63495/baskomutan-tarihi-milli-parki.html

*https://turkiyeturizmansiklopedisi.com/baskomutan-tarihi-milli-parki

*https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kutahya/gezilecekyer/yuzbasi--sekp--efend--sehtlg

*https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kutahya/gezilecekyer/dumlupinar-sehtlg

*https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/afyonkarahisar/gezilecekyer/zafer-muzesi

Yorumlar

  • Kesinlikle gitmeliyim dedim okudukça

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun