Mayıs 22, 2024

4-10 EKİM DÜNYA UZAY HAFTASI

4-10 Ekim tarihleri arasında kutlanan Dünya Uzay Haftası, 1999 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmiştir. Bu tarihler iki önemli olaya işaret eder; Birincisi, nesnelerin, canlıların, insanların yapacağı uzay yolculuklarına yeşil ışık yakan Sputnik-1 uydusunun uzaya gönderilmesidir. Diğeri de Dış Uzay Anlaşması’nın imzalanmasıdır.

4-10 EKİM DÜNYA UZAY HAFTASI

4 Ekim 1957 tarihinde Sovyetler Birliği tarafından Kazakistan’da bulunan Baykonur Uzay Üssü’nden R-7 roketi ile uzaya gönderilen Sputnik-1, 23 gün sonra atmosfere girerek yanmıştır.

Devletlerin uzay çalışmalarında uluslararası alınan ortak kararlara göre hareket edebileceği ve uzlaşmaya doğru sürükleneceği bir anlaşma imzalanmıştır. 10 Ekim 1967’de Dış Uzay Anlaşması (Ay ve Gök Cisimleri Dahil Uzayın Keşfi ve Kullanımı için Devletlerin Faaliyetlerini Düzenleyen İlkeler Antlaşması) imzalanmış, Türkiye ile birlikte 102 ülke tarafından onaylanmıştır.

4-10 EKİM DÜNYA UZAY HAFTASI

4 Ekim 1957’ de Sputnik-1’in gönderilmesi, 10 Ekim 1967’de Dış Uzay Anlaşması’nın imzalanması olayları dolayısıyla kabul edilen Dünya Uzay Haftası kutlamalarında ülkeler çeşitli etkinlikler gerçekleştirir. Resim, şiir, kompozisyon yarışmaları, planetaryum gösterileri, gözlemler ve seminerler yapılarak, insanları uzay seyahatlerinin başlangıcı ve önemi konusunda bilinçlendirmek, çocuklara astronomi ve uzay bilimi hakkında farkındalık sağlamak, uzay çalışmaları için teşvikte bulunmak hedef alınır.

4-10 EKİM DÜNYA UZAY HAFTASI

Türkiye’de de etkinliklerle kutlamalar gerçekleştirilir. Hatta, 2007 yılı Dünya Uzay Haftası’nda BM tarafından yayınlanan bildirgede, yaptırılan etkinlikler kapsamında en fazla etkinlik organize eden Türksat A.Ş ikinci seçilmiştir.

4-10 EKİM DÜNYA UZAY HAFTASI

4-10 EKİM DÜNYA UZAY HAFTASI KUTLU OLSUN.

Yorumlar

  • 4-10 EKİM DÜNYA UZAY HAFTASI KUTLU OLSUN.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

GECE GÜNEŞ GÖKYÜZÜNÜ AYDINLATIRSA: AURORA
NOEL KUYRUKLU YILDIZI VE KUYRUĞU

NOEL KUYRUKLU YILDIZI VE KUYRUĞU

GÖKYÜZÜNDE IŞIK KÜRESİ: GÖK KUBBE AURORASI
GÖKYÜZÜNDEKİ KIRMIZI GÜL

GÖKYÜZÜNDEKİ KIRMIZI GÜL

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kendini Hapsetmek

probiyotik

Paslanmaz Çeliğin İmalatı

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun