Nisan 24, 2024

10 İLDE İLAN EDİLEN OHAL NELERİ KAPSAYACAK?

Kahramanmaraş'ta gerçekleşen iki büyük depremin etkilediği 10 ilde OHAL ilan edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, arama kurtarma faaliyetlerinin ve sonraki çalışmaların süratle yürütülmesi için olağanüstü hal kararı alındığını açıkladı. OHAL, 3 ay süreyle depremden etkilenen 10 ili kapsayacak.

OHAL, Meclis'teki çalışmaların ardından doğrudan yürürlüğe girecek.

10 il, ayrıca Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olarak ilan edildi. Bu 10 ilin ismi henüz resmi olarak açıklanmadı.

10 İLDE İLAN EDİLEN OHAL NELERİ KAPSAYACAK?

OHAL neleri kapsayacak?

Kanuna göre, OHAL kararının alınmasının ardından, felakete uğrayanların kurtarılması, hasar ve zararın telafisi için ihtiyaç duyulan ve hemen sağlanamayan para ve her türlü taşınır ve taşınmaz mallar ve yapılması gereken işler bölgedeki kişilere, kurumlara ve tüzel kişilere paylaştırılacak. Gerekli harcamalar öncelikle kamu kaynakları ve yardımlardan sağlanacak.

10 İLDE İLAN EDİLEN OHAL NELERİ KAPSAYACAK?

Olağanüstü hal ilan edilen bölge içindeki kamu kurum ve kuruluşlarıyla tüzel ve gerçek kişiler, kendilerinden istenecek veya yükümlülük konulacak arazi, arsa, bina, tesis, araç, gereç, yiyecek, ilaç ve tıbbi malzeme ile giyecek ve diğer maddeleri vermek zorunda olacak.

Bu amaçla, öncelikle o bölgedeki genel ve katma bütçeli dairelere, kamu iktisadi devlet binaları ve kuruluşları ile bunlara bağlı mahalli idarelere başvurulacak. İhtiyaçların bu kaynaklardan zamanında ve yeterince karşılanmaması halinde, imkan ve kaynakları da dikkate alınarak, bölgedeki özel kuruluşlara ve gerçek kişilere ait olan ihtiyaç ürünlerine ve taşınmazlara yükümlülük konulacak ve geçici olarak yeniden tahsis edilebilecek.

10 İLDE İLAN EDİLEN OHAL NELERİ KAPSAYACAK?

Buna ek olarak yiyecek, giyecek, araç, gereç, ilaç ve tıbbi malzemeler gibi zaruri maddeler bölge sınırları içinde sağlanamadığı takdirde, bu kanun hükümleri uygulanmak suretiyle en yakın bölgelerden yükümlülük yoluyla getirtilecek.

Olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde yaşayan 18-60 yaş arasındaki vatandaşlar, olağanüstü hal sebebiyle kendilerine verilecek işleri yapmakla yükümlü olacak.

10 İLDE İLAN EDİLEN OHAL NELERİ KAPSAYACAK?

Ayrıca OHAL süreci, birden fazla ili kapsayacağından bölge valilerinin yetkilendirilmesine yol açabilir. Bu süreç boyunca Bakanlar Kurulu, kanun hükmünde kararnameler çıkarabilir. Bu kararnameler TBMM onayına sunulur.

OHAL sürecinde temel hak ve özgürlükler kısıtlanmaz. Ayrıca yönetim, sıkıyönetimin aksine askerde değil mülki erkanda olur.

10 İLDE İLAN EDİLEN OHAL NELERİ KAPSAYACAK?

HATIRLATMA!

  • Deprem bölgesine giden ve bölge içindeki yolları kullanmayın.
  • Telefon görüşmelerini acil ihtiyaçlar dışında yapmayın.

 

Yorumlar

  • HATIRLATMAYA LÜTFEN UYALIM ÇOK ÖNEMLİ!

  • Hatırlatma önemliymiş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

GİRDAPLAR DA EĞLENİR!

GİRDAPLAR DA EĞLENİR!

"DÜRTME İÇİMDEKİ NARI ÜSTÜMDE BEYAZ GÖMLEK VAR"
VÜCUDUNUZDAKİ BENLER TESADÜF ESERİ DEĞİL!
HER GÜN NEDEN 1 AVUÇ FINDIK YEMELİYİZ?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik
bubble30
Nielawore

GİRDAPLAR DA EĞLENİR!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun