Mayıs 17, 2024

KAYIP SANAT ESERLERİ: EN YÜKSEK PİYASA DEĞERİNE SAHİP OLANLAR

Bir Genç Adamın Portresi, Raphael tarafından yapılmış bir tablodur. Genellikle bir otoportre olduğu düşünülür. İkinci Dünya Savaşı sırasında tablo, Almanlar tarafından Polonya'dan çalındı. Pek çok tarihçi onu II.Dünya Savaşı'ndan beri kayıp olan en önemli tablo olarak görüyor.

KAYIP SANAT ESERLERİ: EN YÜKSEK PİYASA DEĞERİNE SAHİP OLANLAR

Aziz Francis ve St. Lawrence ile Doğuş, İtalyan ressam Caravaggio'nun 1600'lü yıllara dayanan İsa'nın doğuşunun bir resmidir. Palermo'daki Saint Lawrence Oratory'den çalındığı 1969'dan beri kayıp. Müfettişler, resmin soygunu izleyen on yıllarda Sicilya Mafyası arasında el değiştirdiğine ve hala gizlenmiş olabileceğine inanıyorlar. 2015 yılında bir kopya ısmarlandı ve şimdi sunakta asılı o kopya duruyor.

Hırsızlık, tarihin en önemli sanat suçlarından biri olarak kabul edilir. Amerika Birleşik Devletleri Federal Soruşturma Bürosu (FBI) bunu 2005 yılında "En İyi On Sanat Suçları" arasında listeledi. İtalyan polisi, Interpol ve FBI tabloyu bulmak için çalıştı. Değeri çeşitli şekillerde 20 milyon ABD $ ve £ 20 milyon £ olarak tahmin edilmiştir; ancak, karaborsa yeniden satış değerleri tipik olarak adil piyasa fiyatlarından önemli ölçüde daha düşüktür, belki de tahmini değerinin onda biridir.

KAYIP SANAT ESERLERİ: EN YÜKSEK PİYASA DEĞERİNE SAHİP OLANLAR

Celile Denizindeki Fırtına, Hollandalı Altın Çağı ressamı Rembrandt van Rijn'in 1633 tarihli tuval üzerine yağlı boya tablosudur. Daha önce Boston'daki Isabella Stewart Gardner Müzesi'ndeydi ancak 1990'da çalındı ve hala kayıp. Resim, özellikle Markos İncili'nin dördüncü bölümünde anlatıldığı gibi, Celile Gölü'ndeki fırtınayı yatıştıran İsa'nın İncil'deki öyküsünü tasvir ediyor. Rembrandt'ın tek deniz manzarası resmi.

18 Mart 1990 sabahı, polis kılığında iki hırsız müzeye girdi ve Celile Denizi'ndeki Fırtına'yı ve ABD tarihinin en büyük sanat hırsızlığı olarak kabul edilen diğer 12 eseri çaldı. Soygun çözülemedi. 18 Mart 2013'te FBI, suçtan kimin sorumlu olduğunu bildiklerini açıkladı. Suç analizi, soygunun bir organize suç grubu tarafından işlendiğini öne sürdü. Soruşturma devam ettiği için kamuoyuna açıklanmış bir sonuç yok.

KAYIP SANAT ESERLERİ: EN YÜKSEK PİYASA DEĞERİNE SAHİP OLANLAR

Dikilitaşlı Manzara, Hollandalı ressam Govert Flinck'in 1638 yılında boyadığı bir tablodur. Ahşap üzerine yağlı boya 54,5 x 71 santimetre boyutlarındadır. Eskiden Rembrandt'a atfedilmiştir. 

Tablo, 18 Mart 1990'da çalınmadan önce Massachusetts, Boston'daki Isabella Stewart Gardner Müzesi'nde asılıydı. Çalınan eşyaların iadesi için ikiye katlanarak 10 milyon dolara yükselen 5 milyon dolarlık ödül teklif ediliyor.

KAYIP SANAT ESERLERİ: EN YÜKSEK PİYASA DEĞERİNE SAHİP OLANLAR

Konser (Hollandaca: Het konseri) (c. 1664), Hollandalı ressam Johannes Vermeer'in bir erkek ve iki kadını müzik yaparken betimlediği bir tablodur. Boston'daki Isabella Stewart Gardner Müzesi'ne aitti, ancak 1990'da çalındı ve hala kayıp. Uzmanlar, dünyanın en değerli çalınan nesnesi olabileceğine inanıyor; 2015 yılı itibariyle 250 milyon ABD Doları değerindedir.
Konser, biçimsel olarak 1660'ların ortalarına tarihlenmiş olsa da, ilk olarak 1780'de belgelenmiştir. Isabella Stewart Gardner tarafından 1892'de Paris'teki bir müzayedede 5.000 $ 'a satın alınmış ve daha sonra Isabella Stewart Gardner Müzesi'nde sergilenmiştir. 18 Mart 1990 gecesi, polis kılığına giren hırsızlar, Konser de dahil olmak üzere müzeden 13 eser çaldı. Bu güne kadar resim yeniden gün yüzüne çıkmadı; 250 milyon ABD doları olarak tahmin edilen değeri ile şu anda kurtarılmamış en değerli eser olduğu düşünülmektedir.

KAYIP SANAT ESERLERİ: EN YÜKSEK PİYASA DEĞERİNE SAHİP OLANLAR

Alexander III Hatıra Yumurtası, 1909'da Rus kuyumcu Peter Carl Fabergé'nin gözetiminde, annesi Dowager İmparatoriçesi Maria Feodorovna'ya hediye eden Rusya Kralı II. Nicholas için yapılan mücevherli emaye Paskalya yumurtasıdır.

Yumurta, on beş yıl önce ölen Rusya'nın III.Alexander'ını anıyor. Yumurta, Alexander III Portreleri ve Alexander III Binicilik yumurtaları ile birlikte İskender'i anmak için üç kişiden biridir. Sürpriz, İskender'in minyatür bir altın büstüydü.

Alexander III Hatıra yumurtası, şu anda kayıp olan altı İmparatorluk Fabergé yumurtasından biridir; ve bir fotoğrafı bulunan sadece üç kayıp yumurtadan biri, diğerleri 1889 Nécessaire ve 1903'ün Royal Danish'ıydı.

KAYIP SANAT ESERLERİ: EN YÜKSEK PİYASA DEĞERİNE SAHİP OLANLAR

Danimarka Kraliyet yumurtası (Danimarka Jübile yumurtası olarak da bilinir), 1903 yılında Rus kuyumcu Peter Carl Fabergé'nin gözetiminde, yumurtayı annesi Dowager İmparatoriçesi Maria Feodorovna'ya sunan Rusya Kralı II. Nicholas için yapılmış, mücevherli emaye Paskalya yumurtasıdır.

Şu anda kaybolan altı Fabergé yumurtasından biri, varlığı yalnızca tek bir fotoğraftan bilinen iki yumurtadan biri, diğeri ise 1909'un Alexander III Hatıra yumurtası. Kayıp 1888 yumurtası Cherub with Chariot'un kısmen gizlenmiş bir fotoğrafı da mevcut olabilir.

Yumurta, Danimarka'dan Christian IX ve Dowager İmparatoriçesi Maria Feodorovna'nın ebeveynleri olan eşi Hesse-Kassel'li Louise'in (veya Hesse-Cassel) minyatür portrelerini içeriyor.

Yumurta, Haziran 1934'te The Connoisseur dergisinde yayınlanan bir açıklamadan bilinmektedir:

"Danimarka Kralı ve Kraliçesinin minyatürleri, İmparatorluk yumurtasında sürpriz bir özellik olarak çerçevelenmiştir. Dış yüzey, altın ve değerli taşlarla süslemeli açık mavi ve beyaz emayedir. Üstte, Danimarka'nın arma yatakları vardır. Kraliyet Ailesi ve Danimarka hanedan aslanları tarafından destekleniyor. "
Dokuz inç (229 mm) yüksekliğindeki en büyük Fabergé yumurtalarından biri olan yumurta, Danimarka'nın eski Fil Tarikatı sembolü ile taçlandırılmıştır.

1903'te Danimarka'da Prenses Dagmar olarak doğan Dowager İmparatoriçesi Maria Feodorovna, babasının tahta çıkışının 40. Yıldönümü için Danimarka'ya döndü. Danimarka Kraliyet yumurtası bu nedenle bu olayın ve aynı zamanda Kraliçe Louise'in ölümünün anısına yapıldı. Nicholas II, Kopenhag'daki annesine "size bir Fabergé Paskalya hediyesi gönderdiğini. Umarım güvenli bir şekilde ulaşır; basitçe tepeden açılır" diye yazdı.

KAYIP SANAT ESERLERİ: EN YÜKSEK PİYASA DEĞERİNE SAHİP OLANLAR

Vase with Lychnis isimli eser, Van Gogh tarafından çizildi ve Kahire'de bulunan Muhammed Mahmud Halil Müzesi'nden 2010 yılında çalındı. Mısır polisi eserin çalınmasından birkaç saat sonra, iki İtalyan hırsızın havaalanında yakalandığını ve eserin müzeye iade edildiğini söyledi. Ancak bu söylem sonradan yalanlandı. Dolayısıyla bu tablo da hala kayıptır.

KAYIP SANAT ESERLERİ: EN YÜKSEK PİYASA DEĞERİNE SAHİP OLANLAR

Chez Tortoni, Fransız ressam Édouard Manet tarafından 1875 yılında boyanmış bir tablodur. Tuval üzerine yağlı boya 26x34 santimetre boyutlarındadır.
Resim, bir eskiz defterine çizim yaparken Café Tortoni de Paris'te bir masada oturan kimliği belirsiz bir beyefendiyi tasvir ediyor. Masanın üzerinde yarı boş bir bardak bira duruyor.
Tablo, 18 Mart 1990'da çalınmadan önce Boston, Massachusetts, ABD'deki Isabella Stewart Gardner Müzesi'ne asıldı. Tablo henüz yeniden ortaya çıkmadı.
Çalınan eşyaların iadesi için 10 milyon dolarlık ödül teklif ediliyor.

KAYIP SANAT ESERLERİ: EN YÜKSEK PİYASA DEĞERİNE SAHİP OLANLAR

Jean-Baptiste Oudry'nin 1990'da çalınan Beyaz Ördek tablosu. Tahmini değeri, (2006'da) 8,800,000 ABD Doları'ydı.

KAYIP SANAT ESERLERİ: EN YÜKSEK PİYASA DEĞERİNE SAHİP OLANLAR

Çeşme, 1917'de Marcel Duchamp tarafından "R. Mutt" imzalı porselen bir pisuardan oluşan hazır bir heykeldir. Nisan 1917'de, Duchamp tarafından seçilen sıradan bir sıhhi tesisat parçası, Society'nin New York'taki Grand Central Palace'da sahnelenecek açılış sergisi olan Independent Artists Society'nin sergisine sunuldu. Duchamp'ın sunumunda pisuarın yönü normal konumundan değiştirildi. Dernek kuralları ücret ödeyen sanatçılardan tüm eserlerin kabul edileceğini belirttiği için Çeşme komite tarafından reddedilmedi ancak eser asla gösteri alanına yerleştirilmedi. Bu kaldırıldıktan sonra Fountain, Alfred Stieglitz'in stüdyosunda fotoğraflandı ve fotoğraf The Blind Man'de yayınlandı. Orijinal kayboldu.
Eser, sanat tarihçileri ve avangard teorisyenleri tarafından 20. yüzyıl sanatında önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. 1950'lerde ve 1960'larda Duchamp'tan on altı kopya sipariş edildi ve onayına sunuldu. Bazı akademisyenler, orijinal eserin Duchamp'a arkadaş olarak gönderen kimliği belirsiz bir kadın sanatçı tarafından yapıldığını öne sürdüler, ancak tarihçiler genellikle Duchamp'ın yalnızca Fountain'ın sunumundan sorumlu olduğuna inanıyor.

KAYIP SANAT ESERLERİ: EN YÜKSEK PİYASA DEĞERİNE SAHİP OLANLAR

Auvers-sur-Oise'nin görünümü, Cézanne. Tahmini değeri (2006) 3.000.000 ABD Doları. 2000 yılında Milenyum kutlamaları ile Oxford halkı meşgulken, hırsızlar Ashmolean Müzesi'nden eseri çalmışlardır.

Yorumlar

  • Harika! Emeğine sağlık!

  • Acaba çalınan eserler şimdi nerede

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun