Mart 29, 2024

Cumhuriyet’in İlk Yıllarında Sinema

Atatürk’ün güzel sanatlara ilgisi herkes tarafından bilinir; ama 'Yedinci Sanat' olan sinemayla ilişkisi ve sinemaya merakı pek bilinen bir yanı değildir. Cumhuriyet'in ilanından sekiz ay önce, 17 Şubat ile 4 Mart 1923 tarihleri arasında yapılan İzmir İktisat Kortgre­si'nde, Anadolu halkının, özellikle tarım alanında bilgilendirilmesi için, sinemadan faydalanılması fikrinin ortaya atılışı, bunun bir işaretidir.

Cumhuriyet’in İlk Yıllarında Sinema

Kongre'nin 'Ziraat ve Ma­arif Meselesi' başlıklı bölümü­nün 9. Madde'sinde, "Ahlaka aykırı olanları yasaklamak koşuluyla, ziraat, sanayi, coğ­rafya, iktisat ve sağlıkla ilgili sinema filmleri göstererek köylülere yararlı bilgilerin ve­rilmesi" kararı yer alır. Atatürk'ün ilk kez, nerede ve ne zaman bir film izlediği bilinmiyor. Ancak o dönemle­rin yakın tanığı olan kişilerin anılarında ve dönemin gazete­lerinde yer alan haberlerde, çeşitli vesilelerle İstanbul ve İzmir'e yaptığı ziyaretler sıra­sında, Atatürk'ün sık sık sine­maya gittiğinden bahsediliyor.

Cumhuriyet’in İlk Yıllarında Sinema

Mustafa Kemal Paşa 1923'te, İzmir İktisat Kongre­si'nin toplanmasından kısa bir süre önce Göztepe semtinde, Uşakizadelerin köşkünde mi­safirdir. Köşke davet ettiği Cemil Filmer, bahçeye kurdu­ğu seyyar bir perdede, Musta­fa Kemal ve eşi Latife Ha­nim'a, Ordu Film Merkezi'nin filme aldığı cephe teftişlerini görüntüler: Bu filmde, Halide Edib Hanım ile Paşa yer almaktadır.

Cumhuriyet’in İlk Yıllarında Sinema

Cemil Filmer bu gösterimin ardından, Mustafa Kemal Pa­şa'yı sahibi bulundu­ğu ve İzmir'in İki çeş­melik semtinde bulu­nan 'Ankara Sinema­sı'na davet eder. Da­veti kabul eden Mus­tafa Kemal, bu sine­mada Charles Chap­lin'in 'Şarlo İdam Mahkûmu' adlı filmi­ni izler. Chaplin'i büyük bir keyifle izleyen Paşa, film sona erdikten son­ra, yanındaki Cemil Filmer'e dönerek, “Cemil, hayatımda bu kadar güldüğümü hatırla­mıyorum. Şunu bir daha sey­retsek olmaz mı?" der. Bunun üzerine Cemil Fil­mer filmi ikinci kez gösterir, Paşa da Chaplin'i aynı hazla ikinci bir kez izler.

Yorumlar

  • Sanat çok önemli

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Anadolu'nun Film Ticareti

Anadolu'nun Film Ticareti

Vücut Isımızı Nasıl Ayarlarız?

Vücut Isımızı Nasıl Ayarlarız?

İnsanların Yemek Alışkanlıkları

İnsanların Yemek Alışkanlıkları

İnsanlar yiyeceklerini niçin pişirerek yerler?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Öğrenme Şekli

probiyotik

Anadolu'nun Film Ticareti

bubble30
Nielawore

"HIÇKIRIKLAR" -NURULLAH GENÇ

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun