Nisan 19, 2024

SEVİYORUM AMA NEFRET EDİYORUM: AMBİVALANS

Aynı kişiyi hem seviyor hem de nefret mi ediyorsunuz? Ambivalans yaşıyorsunuz. Dr. Eugen Bleuler tarafından ortaya çıkarılan ambivalans, duygu durum bozukluğu olarak kabul edilir. Ambivalans, bir kişi, nesne veya durumla ilgili zır duyguların, isteklerin ve fikirlerin aynı anda oluşmasıdır.

SEVİYORUM AMA NEFRET EDİYORUM: AMBİVALANS

Birçok farklı sebepten dolayı günümüzde ambivalans yaşayan insan sayısı oldukça fazladır. Ancak bunun en önemli ve temel durumları içerisinde çocukluktan gelen travmalar yer alıyor. Çocukluk yıllarında yaşanmış olan travmalar zaman içerisinde yetişkinlik dönemine kadar ulaşmaktadır. Böylece yaşamış olduğu durumu kontrol etmekte zorlanan bireyler, bunu çevresine yansıtmaktadır. Bu kişiler, duyguları aynı anda ve aynı kişi ya da nesne ya da ile duruma karşı yaşamaktadır. Bu sebepten dolayı uzman doktor kontrolü altında, böyle bir rahatsızlık için öncelikle çocukluk döneminde yaşanan sorunlar incelenir. Elbette ilerleyen yaşlarda yine olumsuz ve kötü travmalar buna sebep olan unsurlar arasında yer alır.

SEVİYORUM AMA NEFRET EDİYORUM: AMBİVALANS

Özellikle bu duygu durumu kişinin zıt duyguları oldukça keskin bir şekilde yaşaması ile gerçekleşmektedir. Bu da bireyin kendi içerisinde ciddi anlamda çatışma yaşamasına sebep oluyor. Bazı kişilerde çok şiddetli bir şekilde ortaya çıkarken, bazı kişilerde ise hafif olarak meydana gelir. Fakat günümüzde az ya da çok pek çok kişide yaşanan duygu durum bozuklukları arasında yer alır.

SEVİYORUM AMA NEFRET EDİYORUM: AMBİVALANS

Yaşanılan iki zıt duygunun temelinde aile ilişkileri, çocukluk çağı travmaları ya da tetikleyici bir travma etkili olabilir. İlişkide ambivalans yaşayan kişilere bakılınca yaşadığı ilişkiden çok mutlu olmadığı halde ilişkiyi bitiremeyen, partnere bağımlı olan kişilerde daha sık görülür.

Kişi kendi hayatından fikirlerinden fedakarlık etme pahasına ilişkiyi bitiremediği ve karşı tarafın yönlendirmeleriyle yaşadığı için hem bağımlılığa bağlı bir öfke veya nefret hem de yüksek bir aşk duygusu hissedebilir.

SEVİYORUM AMA NEFRET EDİYORUM: AMBİVALANS

Ambivalansı sık yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka 1 uzman desteği almanızda fayda vardır. Eğer ara ara oluşan bir durumsa aynı anda yaşadığınız duyguları kendinize tanımlayıp bu durumun farkında olarak ve negatif duyguyu ne şekilde çözeceğiniz konusunda kendinize sorular sorarak üstesinden gelebilirsiniz.

 

Kaynak:

https://www.uplifers.com/hem-seviyor-hem-nefret-mi-ediyorsunuz-ambivalans-nedir/

https://www.hurriyet.com.tr/egitim/ambivalans-nedir-neden-olur-ambivalans-duygusu-nasil-olur-42063568#:~:text=Z%C4%B1t%20duygu%20durumlar%C4%B1n%C4%B1n%20ayn%C4%B1%20anda,da%20%C3%B6ne%20%C3%A7%C4%B1kt%C4%B1%C4%9F%C4%B1n%C4%B1%20s%C3%B6ylemek%20m%C3%BCmk%C3%BCn.

Yorumlar

  • Var mı bu durumu yaşayan?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

"HER DİLDE TÜRKÜLERİN MERAMI BİR" - NECATİ CUMALI
LIKE A SNOWFLAKE THE CIRCUMFERENCE OF TWO BABY STARS
MERKÜR YÜZEYİNDEKİ İSİMLER

MERKÜR YÜZEYİNDEKİ İSİMLER

5 GÜNDE ŞEKERİ BIRAKMA REHBERİ

5 GÜNDE ŞEKERİ BIRAKMA REHBERİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Gidişatı Değiştirmek

probiyotik

Et Grubu Ürünler Yenmeli Yenmemeli Mi?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun