Nisan 25, 2024

Özgüven VS EGO

Kendi gözlemlerime dayanarak fark ettim ki ego ile özgüven hatta daha ötesi ego katılım düzeyi ile ego ve özgüven çok karıştırılıyor. Özgüven ve ego arasında çok ince bir çizgi var. Bu çizgiyi fark edemeyince düşünülünden farklı bir insan haline gelebiliriz.

Özgüven VS EGO

Özgüven: Kişinin, kendi değeri hakkındaki kişiye bağlı değer biçilmesinin değerlendirilmesidir. Kişinin kişisel özelliklerinin ne kadar olumlu ne kadar olumsuz olduğu olarak daha basitleştirebiliriz.

Özgüven VS EGO

Ego: Latince bir kökene sahip olan ego benlik, bencillik ve benlik olarak dilimizde anlamlanır. Ego, aslında cümlelere sürekli ben diye başlamaktır da diyebiliriz.

Özgüven VS EGO

Ego katılım düzeyi: Karşınızdaki kişinin siz ne kadar ılımlı ve alçak gönüllü konuşursanız konuşun sizden kendini yüksek gördüğü ama aslında öyle olmadığı durumlarda verdiğiniz tepkidir. Ego ile farkı bunu bilerek kontrol altında tutarak ve sadece karşı taraf egosunu üstünüzde tatmin etmeye çalıştığında ortaya çıkarmanızdır.

Özgüven VS EGO

Özgüvenli insan ile egolu insan arasındaki farkı şu şekilde daha basit aktarabilirim. Özgüvenli insanların önceliği kendisidir ama egolu insanların önceliği etrafındakilerin kendisi hakkında söyledikleridir. Egolu insanlar sürekli ben derken, özgüvenli insanlar çevresindekileri dinlemeyi önemser. Özgüvenli insanlar fikirlere açıkken, egolu insanlar savunmacıdırlar.

Yorumlar

  • Aradaki fark açıkça belli

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Sıradanlığın Ötesinde Bir Zeka: Disleksi
Büyük İskender Yolculuğu (IV)

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

Büyük İskender Yolculuğu (III)

Büyük İskender Yolculuğu (III)

Büyük İskender Yolculuğu (II)

Büyük İskender Yolculuğu (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik
bubble30
Nielawore

GİRDAPLAR DA EĞLENİR!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun