Mayıs 17, 2024

ERKEKLERİN VÜCUT TAKINTISI: ADONİS KOMPLEKSİ

Adonis Kompleksi ismini mitolojideki Adonis’ten alır. Kendisini tanımıyorsanız mitoloji kategorisinden Adonis hakkında yazdığımız içeriği okuyabilirsiniz. Bugün psikoloji literatüründe kendisine isim bulmasından bahsedeceğiz.

Psikoloji literatüründe erkeklerin vücutları ile ilgili takıntılarını ifade eder.

ERKEKLERİN VÜCUT TAKINTISI: ADONİS KOMPLEKSİ

Çağcıl erkeğin bedeni ile ilgili takıntılarını ve kimlik bunalımlarını ifade eden Adonis Kompleksi, kas dismorfofobisini de kapsayan bir niteliğe sahiptir. “Adonis Kompleksi” terimi tıbbi bir terim değildir. Özellikle son on yıldır genç ve yetişkin erkekleri rahatsız eden çeşitli beden imajı endişelerini tanımlamak için kullanılmaktadır. İnsanların herhangi bir beden imaj problemini değil, bütün çarpıklıkları toplu halde tanımlar. Adını, Adonis’in maskülen güzelliğini nihai olarak nitelendirilen, yarı insan ve yarı tanrı olarak gösteren Yunan mitolojisinden almıştır. Adonis’in bedeni on altıncı yüzyıl perspektiflerine göre, erkek fiziğinin nihai temsilcisiydi.

ERKEKLERİN VÜCUT TAKINTISI: ADONİS KOMPLEKSİ

Adonis Kompleksinin gelişimi, erkeklerin, kadınlar gibi onlarca yıldır olduğu gibi, güçlü bir şekilde hedeflendiklerini ve kendi bedenleriyle ilgili yıkıcı takıntılı rahatsızlıklar yarattığını göstermektedir. Erkeklerin beden imajı endişeleri, küçük sıkıntılardan ciddi ve hatta bazen yaşamı tehdit edici saplantılara kadar uzanabilir. Spektrumun bir ucunda, aşırı psikiyatrik yakınmalarla, vücut dismorfik bozukluğu tanısına yönetilebilecek kadar şiddetli bir tablo olabilir.

 

 

 

Kaynak: Psikiyatrist, Psikoterapist Gülşah Meral Özgür

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

SOUTHERN LIGHTS IN THE SKY - YES, NOT NORTH!
SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

FİLLERİN SELAMLAŞMAK İÇİN FARKLI İLETİŞİM BİÇİMİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Basit Kandırmaca

probiyotik

Ketçap Nasıl Bulundu?

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun