Mayıs 03, 2024

Et Grubu Ürünler Yenmeli Yenmemeli Mi?

Et kesinlikle tehlikesiz, ma­sum bir besin maddesi de­ğil. Ancak çok eskilere uzanan bir tarihi olduğu da kesin. Brahma dininde, bazı Katolik çevrelerde yasaklanmış olan et, medeniyetin doğuşuyla birlikte, ef­sanelerle donatılmış bir besin mad­desi olarak insanoğlunun hizmetine giriyor. Ete verilen sembolik değer, tüm etoburlarda ortak olan bir ey­lemden kaynaklanmaktadır: Hay­vanların öldürülmesi eyleminden... Bu genellikle erkeklerin iş bölümü alanına girdiği için, buna bağlı ola­rak hayvan eti yemek erkeklerin üs­tünlüğünü simgeliyordu.

Et Grubu Ürünler Yenmeli Yenmemeli Mi?

Bugün, ilk insanların büyük bir avcılık yeteneğine sahip olduklarını kimse söyleyemez... Bu yüzden, gü­nümüzden 3 milyon yıl önce yaşayan atalarımızın sofrasını mecburen meyva ve sebzeler süslüyordu... On­ların katıksız bir vegetaryen olarak doğduğu ve binlerce yıl böyle yaşa­dıkları artık biliniyor... Salata olarak da bazı kökleri ve yumruları tüketi­yorlardı. Kuşkusuz, yolda karşılaş­tıkları bazı küçük böcek ve sürün­genleri sebzenin yanında meze yap­maya da "hayır" demiyorlardı ama, bu içgüdüsel davranıştan hareket ederek onların önce etobur oldukla­rını iddia etmek olanaksız. Gerçek­ten de, son yapılan çalışmalar, kendi cinsinin yaşamını başka cinsleri öl­dürerek sağlamak duygusunun, yani avcılığın, beyindeki bir bölgenin ge­lişmesiyle ilgili olduğunu ortaya ko­yuyor. Oysa atalarımızın beyni, o tarihlerde bu gelişmeden henüz çok uzaktı.

Et Grubu Ürünler Yenmeli Yenmemeli Mi?

Geyik, ayı, yabandomuzu gibi hay­vanları gruplar halinde avlıyor ve daha sonra etlerini tüketiyorlardı. Hatta bu dönemde, eti kurutarak ya­rarlanmayı keşfettiler... Bu davranış, bir grubun birbirine bağlılığını do­ğuran ve destekleyen paylaşım ilke­sinin de bir ürünüydü. Birçok araş­tırmacı, bu paylaşmanın en büyük örneğini bugün kurtlarda görüyorlar. Kurtlar, avladıkları hayvanların etle­rini, erkek kurtların arasındaki hiye­rarşi ve uzlaşma ölçülerine göre paylaşıyorlar...

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
REM Uykusunda Rüya

REM Uykusunda Rüya

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Gerçek Özgürlük

probiyotik
bubble30
Nielawore

NOT ALL GALAXIES ARE SPIRAL!: I ZWICKY 18

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun