Mayıs 16, 2024

PAKİSTAN DÜĞÜN GELENEKLERİ VE GELİNLERİ II

Serimizin ikinci paylaşımında sizleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Hadi devam edelim...

Pakistan'da en az elbiseleri kadar kına geceleri de çok renkliymiş, düğün öncesi geleneksel yemekler ikram edilirmiş ve bu esnada damada misafirler ve damadın akrabaları kına yakarmış. Sağdıçlar da bhagra adı verilen geleneksel oyunu oynarmış.

PAKİSTAN DÜĞÜN GELENEKLERİ VE GELİNLERİ II

Kına demişken yakından bakalım Pakistan ve Hindistan'da yoğun olarak kullanılan hint kınasına. 

Zamanında çeşitli hastalıkları önlemek için sürülen hint kınası, günümüzde vücut üzerinde süsleme yapma amacıyla kullanılmaktadır. Hindistan'da yetişen Hinna adlı bitki kullanılarak yapılmaktadır.

Çeşitli yöntem ve malzemeler kullanılarak evde de uygulama alanına sahiptir. 

PAKİSTAN DÜĞÜN GELENEKLERİ VE GELİNLERİ II

Sadece köylerde olan beşik kertme adeti, çocuk doğar doğmaz ya da çocukluk döneminde yapılıyormuş. Aralarındaki yaş farkı gözetilmeksizin, kızın kadın olan yakın bir akrabası, kızı kucağına alarak ‘’Bu benim’’ dermiş. Bu istek genelde kabul edilir ve bu durumda söz kesilmiş sayılırmış. Oğlanın annesi kıza takı ve elbise getirirmiş bunun sonucunda akrabalık kararı kesinleşmiş olmaktaymış.

Çocuklar evlenme çağına geldiğinde evlendirilirlermiş eğer aileler arasında çok büyük bir uyuşmazlık çıkmazsa. Bunun dışında beşik kertmesine o kadar bağlılarmış ki eğer kertilen çocuklardan biri ölecek olursa diğeri onun kardeşi ile evlenirmiş.

PAKİSTAN DÜĞÜN GELENEKLERİ VE GELİNLERİ II

Düğünde damatlar sherwani ve türban, gelinler renk kısıtlaması olmaksızın her renkte gelinlik giyebilirler, takıları zaten olmazsa olmazdır.

Fakat kına gecesinde durum farklılaşıyor. Etraf sarı, turuncu veya kırmızı ile süslenir; gelin de sarı, yeşil ya da mor bir kıyafet giyebilir.

PAKİSTAN DÜĞÜN GELENEKLERİ VE GELİNLERİ II

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun