Nisan 26, 2024

TÜKENMİŞLİK SENDROMU TANRIÇA: HEBE

Hera ve Zeus’un çocukları hayatın devamını sağlayan doğum tanrıçası Eileithyia, yaşamın sonunun gelmesine sebep olan Savaş Tanrısı Ares ve HEBE... Hebe kardeşlerinin aksine hayata, ölüme, yeniden yaşama karar verirken, ev işleri ile ilgilenir. Olympos’ta yaşayan ilahlara ölümsüzlük ve gençlik içeceği nektarı sunmakla görevlidir. Dünya yanmış, kadınlar katledilmiş, savaş çıkmış onu ilgilendirmez. Ev işlerinde bu kadar becerikli olan tanrıçamızı tez zamanda evlendirme kararı alan babası Zeus onu Herakles ile evlendirmiştir. Kimi zaman Savaş Tanrısı kardeşi Ares’i yıkar, kimi zaman Athena ve Hera’nın savaş arabasını hazırlar.

TÜKENMİŞLİK SENDROMU TANRIÇA: HEBE

Farklı kültürlerde Ana Tanrıça ile simgesel olarak paralellik kurulmaya çalışılsa da Hebe yaşamında kendini var edememiş bir karakterdir. Psikoloji literatürüne de ‘hebephrenia’ terimi ile geçmiştir. Şizofreninin ağır bir türü olan ‘Hebephrenia Sendromu’ hastalarının gösterdiği semptomlar arasında sürekli gülümseyen bir yüz ifadesi bulunmaktadır. Tıpkı Tanrıça Hebe’nin tasvirlerinde kullanılan betimlemeleri gibi. Hebe’nin ruhsal durumu ‘Ego Gerilemesi’nin en şiddetli yaşandığı ilkel evrelerine kadar varan bir ruh halidir. Olympos’lu en büyük tanrı ve tanrıçanın kızı olarak dünyaya gelen Hebe, kendine biçilen rolün hiçbir zaman dışına çıkmamıştır. Zamanla egosu gerileyip, tükenmişlik sendromu eklenerek tıp dünyasına şizofrenik bir hastalığa ismini verecek noktaya kadar ulaşmıştır.

TÜKENMİŞLİK SENDROMU TANRIÇA: HEBE

Evrenin tüm hakimiyeti ailesinin yönetiminde iken Hebe onların gündelik işlerini yapmakla yetinir. Babasının uygun gördüğü bir eş ile evlenirken, bağımlı ve pasif bir hayatı kabullenir. Herakles ile evliliği ‘Kutsal Evlilik’ olarak betimlense de tanrıça başka hiçbir tasvir sahnesinde yer almaz.

 

 

 

Kaynak: mitologoscom

Yorumlar

  • Tanrı bile tükenmiş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

"ROUGE GAGNE" by EMILY DICKINSON

"ROUGE GAGNE" by EMILY DICKINSON

HUBBLE'IN 34. FIRLATILIŞ YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!
AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ

AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kötü Anlar

probiyotik

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

bubble30
Nielawore

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun