Mayıs 04, 2024

TRUVA SAVAŞI’NIN SEBEBİ HELENE’NİN OTU: ANDIZ OTU -Friendz10

Andız otu mitolojide hellenion otu adıyla bilinir. Bu bitki eski çağlardan beri kuvvet arttırıcı, öksürük kesici safra ve idrar söktürücü özellikleriyle şifacılıkta kullanılmıştır.

TRUVA SAVAŞI’NIN SEBEBİ HELENE’NİN OTU: ANDIZ OTU -Friendz10

Adını Yunan mitolojisindeki, Troia savaşıyla tanınan Helene’den alır, uğruna tam on yıl boyunca savaşılan, güzelliği yüzünden bir ülkenin yok oluşuna sebep gösterilen Helene, Erinyeler yüzünden delirince kendini asarak yaşamına son vermişti. İşte Helene’nin kendini astığı ağacın altında sihirli bir ot peyda oldu derler. Bu ot yılan sokmalarına karşı şifa taşıdığına inanılan Hellenion yani andız otudur.

TRUVA SAVAŞI’NIN SEBEBİ HELENE’NİN OTU: ANDIZ OTU -Friendz10

Helenenin bu yolculuğunda gemisine kaptanlık eden Kanobus’u yılan sokar ve Kanabos ölür. Helene kaptana bir cenaze töreni ve onun adını Nil’in denize döküldüğü yerde bulunan şehre verir (Kanapos). Helene aynı zamanda Kanabos’u sokan yılanı öldürerek onun zehrini alır. Bu mitin bir başka versiyonunda ise Kanabos yılan sokması sonucu yaşamını yitirince yakın dostları Helene ve Menelaos onu Kanope adasına gömerler. Helene bu genç dostunun ölümüne öylesine üzülür ki döktüğü gözyaşlarının suladığı topraktan Hellenion otu/ Andız yeşerir.

TRUVA SAVAŞI’NIN SEBEBİ HELENE’NİN OTU: ANDIZ OTU -Friendz10

Helene’nin yaşadığı bir başka olayda da Menelaos, Aithiopiya’ya sefere giderken biricik karısı Helene’yi yakın arkadaşı ve komşu ülke kralı Thonis’e emanet eder. Ancak kral Thonis, Helene’nin güzelliğine kayıtsız kalamaz ve ona karşı yakınlık hissetmeye başlar. Bu durumu fark eden karısı Polydamna, Thonis’i Helene’den uzak tutmak için Pharos Adası’na gönderir. Ancak Pharos Adası’nın, dört bir yanı yılanlarca sarılmıştır. Bunu düşünen Polydamna, kocasına yola çıkmadan evvel yılanlardan korunması için sihirli bir ot olan Hellenion’u/Andız otunu verir.

Yorumlar

  • Görüntüsüne bakınca insan savaşa sebep olabileceğini düşünemiyor

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun