Mayıs 04, 2024

ŞARAP ETKİLERİNİ AZALTAN: LAHANA -Friendz10

Lahana yetiştirenler, özellikle Karadenizliler bilir ki bu bitkinin yaprakları çok büyüyebilir. Bu yüzden Avrupa folklorunda lahana yapraklarının altında bebek bulunabileceğinden ve perilerin ruhlarının lahana saplarına bindiğinden söz edilir.

ŞARAP ETKİLERİNİ AZALTAN: LAHANA -Friendz10

MÖ 700-630 yıllarında yaşamış olan ünlü kanun koyucu Sparta kralı Lycurgus aynı zamanda mitolojik bir kahraman olarak da anılırdı. Lycurgus’a göre lahana şaraba ve dolayısıyla onun yıkıcı etkisine karşı dirençli olmayı sağlayan güçlü bir koruyucudur. Bu sebeple Lycurgus lahananın, şarap tanrısı Dionysos’un insanı yoldan çıkaran öğretileri karşısında kişiyi akli yola döndüren bir tesirde bulunduğunu savunmuştur. Bu inanış bir mitosa dayanmaktadır.

ŞARAP ETKİLERİNİ AZALTAN: LAHANA -Friendz10

Mitosa göre; kral Lycurgus Dionysos’a ait asma kütüklerini söktürünce şarap tanrısının gazabına uğramıştı. Dionysos ceza olarak Lycurgus’u kışın ortasında bir asma kütüğüne bağlamış. Dondurucu soğukta çektiği ıstıraba dayanamayan Lycurgus, hüngür hüngür ağlamaya başlamış. Lycurgus’un gözyaşları toprağa düşünce yerden lahana ortaya çıkmış. İşte lahananın şarapla ilişkisi de böyle oluşmuş.

ŞARAP ETKİLERİNİ AZALTAN: LAHANA -Friendz10

Rivayete göre Eski Yunan’da şarapçılar Dionysos’un üzerine yemin ederken, şarap sevmeyenler de lahana üzerine yemin edermiş.

Karadenizliler bunu hemen kapın ve yaygınlaştırın bak. Bir lahana, iki fındık, üç çay.

Yorumlar

  • Lahananın böyle bir etkisinin olabileceği hiç aklıma gelmezdi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun