Mayıs 20, 2024

SAMANYOLU GALAKSİSİ TANRIÇA: HATHOR

Mısır mitolojisindeki en önemli tanrıça olan Hathor, samanyolu galaksisinin kişileştirilmiş formudur. Galaksimiz dünyadan ışıklı bir spiral şeklinde göründüğü için eski Yunan ve Latin dillerinde olduğu gibi İngilizce’de de “Süt gibi Yol” anlamına gelen Milky Way olarak adlandırılmıştır.

Hathor bazı figürlerinde memelerinden süt akan ilahi bir inek olarak çizilir. Ogdoad kozmolojisi denilen antik Mısır yaratılış mitolojisindeki yaratıcı tanrı Ra’nın kızıdır.

SAMANYOLU GALAKSİSİ TANRIÇA: HATHOR

Hathor aynı zamanda müzik ve aşk tanrıçası olarak da bilinir. Çok sayıda ismi olmasına rağmen en çok kullanılan ismi Mehturt’tur. Samanyolu gökyüzündeki bir suyolu gibi görülür. Göklerdeki Nil Nehri’nde güneş tanrısı ve Mısır’a önderlik eden kral yelken açıp giderler. Bundan dolayı, Mehturt adı, Hathor’un her yıl Nil’in taşıp sel baskınlarına yol açmasından sorumlu olduğu anlamına gelir.

Mehturt adı aynı zamanda Hathor’un çok yakında olacak doğumun bir müjdecisi olarak görüldüğüdür. Amniyo kesesi yırtılıp da doğum suyu akar akmaz, bu çocuğun çok yakında doğacağını gösteren bir belirtidir.

SAMANYOLU GALAKSİSİ TANRIÇA: HATHOR

Hathor bir gün eşi Ra’ya kızıp Mısır’ı terk eder. Ra onu hemen özlediğini anlar ve aramaya başlar. Fakat Hathor kendisini dişi bir aslana dönüştürür. Kendisine yaklaşan her insanı ve tanrıyı da yok eder. Sonrasında Thoth, Hathor’a bir şişe iksir hazırlayıp verir. Bu iksir sayesinden tekrar eski formuna dönüşür.

SAMANYOLU GALAKSİSİ TANRIÇA: HATHOR

Hathor aynı zamanda çöl bölgelerinin koruyucusu olarak da gösterilir. (Serabet el-Kadim)

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

SOUTHERN LIGHTS IN THE SKY - YES, NOT NORTH!
SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

FİLLERİN SELAMLAŞMAK İÇİN FARKLI İLETİŞİM BİÇİMİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kaybetmekten Korkmak

probiyotik

Ark Lambaları ve Antik Mısırlılar

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun