Nisan 25, 2024

ÖLÜMSÜZLÜK OTU YİYEN HAYVAN: GEYİK

Şamanlar geyiğe özellikle "puura" adı verilen geyiğe binerek Tanrıya ulaşırlar. Hz. Muhammed’in miraç resimlerine bakıldığında, göksel yolculuğunda kullandığı bineğinin, yarık toynaklarından da anlaşılacağı üzere geyik olduğu görülür.

ÖLÜMSÜZLÜK OTU YİYEN HAYVAN: GEYİK

Elbette bu tamamen Türk mitsel düşüncesine uygun, alegorik ve sembolik bir anlatımdır. Türk mitolojisinde Kutup Yıldızı, tanrının kapısı sayılır. Türk İkonografisinde Kutup Yıldızının sembolü, daire için de artı işaretidir ve Tanrı Tamgası olarak ortaya çıkmıştır. Türk tasavvufundaki kutup düşüncesi de bu anlatıların devamıdır. Ayrıca bu yıldız "Geyik Yıldızı" olarak da bilinir. Çünkü Şamanlar tanrı kapısına geyikler yardımıyla ulaşır.

ÖLÜMSÜZLÜK OTU YİYEN HAYVAN: GEYİK

Pazırık kurganındaki geyik boynuzlu at maskeleri de oldukça ilginçtir. Muhtemelen yeraltı ve öteki dünya hayvanı olan at ve yine şamanları gökyüzü yolculuklarında Tanrıya taşıyan geyik ile sentezlenmiştir. Ahiret yolculuğu bu kutsal ve göksel hayvanlar ile gerçekleştirilir. Geyik, ölümsüzlük otu yiyerek, sonsuz hayata kavuşan hayvandır.

 

Kaynak: Kadim Türk Tarihi ve Mitolojisi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

BENİ YUTKUNDURAN O SÖZÜ SİZLE PAYLAŞIYORUM
AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ VAR!

AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ VAR!

VÜCUDUMUZDAKİ BENLER TESADÜF MÜ SAHİDEN?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik

Büyük İskender'in Yolculuğu

bubble30
Nielawore

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun