Mayıs 02, 2025

MİTOLOJİDE LANET

Büyülü sözler ya da hazır formüllerle yapılan bir kişiye, yere veya nesneye zarar verme büyüsünün adı olan Lanet, lanetin başarısızlık, hastalık hatta ölüm getirmesi amaçlanmaktadır. İlkçağdan buyana pek çok kültürde lanetin varlığına inanılmakta olup, Tevrat, İncil ve Kuran gibi kutsal kitaplarda da bahsi geçmektedir.

MİTOLOJİDE LANET

Sözgelimi Hristiyan toplumlarda yaratılan ilk kadın olduğuna inanılan Havva’nın işlediği günah yüzünden lanetlendiği için kadınların adet gördüğüne inanılmaktadır. Eski Mısır ve Hindistan’da hedef kişilerin kil, ahşap hatta kıyafet giydirilmiş heykelcikleri yapılarak lanet amacıyla kullanılmaktaydı. Eski Yunan’da “katadesmoi”, Roma’da “tabulae defixiones” adı verilen kurşun bir levha üzerine beddualar yazıldıktan sonra düşmanın yaşadığı yere yakın bir yere gömülerek lanet gerçekleştirilmekteydi. MÖ 4. Yüzyılda Platon “Devlet” adlı çalışmasında insanların düşmanlık besledikleri kişilere kötülük yapmak için büyücülere bir miktar para vererek tanrıların kendi amaçlarına hizmet etmesini sağladığını kaydetmiştir.

MİTOLOJİDE LANET

Kral James’in Daemonologie (1597) adlı çalışmasından anlaşıldığı kadarıyla Orta Çağ Avrupa’sında sadece cadılık değil kil ve balmumundan heykeller vasıtasıyla kötü ruhlarla iletişim kurmayı amaçlayan her tür çaba da ölüm ile cezalandırılmıştır. Afro-Amerikan halk büyüsünde (hodoo) jinx adı verilen lanet çeşitli objeler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Ortadoğu ve Akdeniz kültüründe lanetin kıskanma ve haset duygusundan kaynaklandığına inanılıp nazar olarak adlandırılmaktadır.

MİTOLOJİDE LANET

Tarih boyunca lanetlenmiş olduğuna inanılan pek çok kişi, yer ve nesne var olmuştur. Mısır firavunu Tutankhamun’un mezarını ziyaret edenlerin lanetleneceğine dair bir yazıt bizzat mezarlıkta yer almaktaydı. 1922’de firavunun mezarını bulan arkeolog Howard Carter ile kazıyı finanse eden Earl Carnarvon’un kısa süre sonra beklenmedik şekilde ölmeleri bu lanet ile ilişkilendirilmiştir. Masal ve efsaneler de lanet önemli bir yer tutmakta olup, “Uyuyan Güzel” ve “Kurbağa Prens” adlı masallar bunların en ünlüleridir. Anadolu’da ilenç ve beddua olarak anılan lanetlemenin özellikle birisi üzerinde hakkı olan sıradan kişilerce de kötü sözler sarf edilince gerçekleşeceğine inanılmaktadır.

 

Kaynak: Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi

Yorumlar

  • Burada da peşini bırakmıyor

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

THERE'S MORE TO THE UNIVERSE THAN WE CAN SEE
 LIKE A BLUE SWAN: OMEGA NEBULAS

LIKE A BLUE SWAN: OMEGA NEBULAS

AYRILIĞIN ARDINDAN BİZE KALAN BOŞLUK HİSSİ: AVUMBUK
KIRMIZI PERİLER DİYARI

KIRMIZI PERİLER DİYARI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İnsan Doğasının Temeli

probiyotik

Alternatif Akım

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun