Nisan 26, 2024

KÖTÜLÜĞÜN SEMBOLÜ: AHRİMAN

Karanlıklar tanrısı olan Ahriman, Ahura Mazda’nın düşmanıdır. Öfke, açgözlülük ve kıskançlık ile özdeşleştirilen Ahriman, Druj (yılan), Ehrimen ve Angra Mainyu (şeytani ruh) olarak da bilinir. Ahriman, Avesta’daki Angra Mainyu ile özdeşleştirilir.

Ahura Mazda ateşi yaratır ve ‘yazata’ meleklerini yönetir. Ahriman ise külleri yaratır ve ‘daeva’ iblislerini yönetir.

KÖTÜLÜĞÜN SEMBOLÜ: AHRİMAN

Ahriman, Mithra’nın öldürdüğü boğanın kanını içerek yanındaki akrep, yılan gibi hayvanlarla yeryüzünde hayatın başlamasına engel olmaya çalışmıştır. Bir efsaneye göre; Ahriman, Ahura Mazda’yı engellemek için yeryüzüne tufan göndermiştir.

Ahriman, kışların dondurucu ve yazların kurak ve bunaltıcı olmasına sebep olur. İnsanlara hastalık ve salgın getirir. Hatta insanlara Azi Dahaka ejderhasını yeryüzünü yok etmesi için gönderir. Bu şekilde Ahura Mazda’nın kurduğu düzeni bozmaya çalışır.

KÖTÜLÜĞÜN SEMBOLÜ: AHRİMAN

Zerdüşt’e göre; Ahriman, Ahura Mazda’nın gereksiz bir tanrı olduğunu dile getirmiştir. Pers geleneklerine göre Ahriman ve Ahura Mazda eşit güce sahiptir. İkisi de zaman ve mekan tanrısı Zurvan’ın oğludur.

Efsaneye göre; Zurvan kendisinden sonra kimin kral olacağına karar verirken Ahriman, annesinin karnından çıkarak babasına görünür. Zurvan kim olduğunu sorduğunda da kardeşinin adını vererek onu kandırmaya çalışır. Fakat teninin siyah olması ve kötü kokması ona ele verir. Ahura Mazda doğduğunda Zurvan gerçeği anlar ve Ahura Mazda kral olarak seçilir.

KÖTÜLÜĞÜN SEMBOLÜ: AHRİMAN

Ahura Mazda yeryüzünü, cenneti ve güzel olan her şeyi yaratır. Ahriman ise toprağı kazıp yeryüzünün merkezine cehennemi kurar. İblisleri, yılanları ve kötü olan her şeyi yaratır.

Ahriman, erken dönem Pers sanatında başında yılanlarla tasvir edilmiştir. İslam mitolojisinde iblise dönüştüğü iddia edilmiştir. 12-13.yüzyıllarda Katarlar ve Albigenler gibi mezheplerde varlığını sürdürmüştür.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

BENİ YUTKUNDURAN O SÖZÜ SİZLE PAYLAŞIYORUM
AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ VAR!

AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ VAR!

VÜCUDUMUZDAKİ BENLER TESADÜF MÜ SAHİDEN?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik

Büyük İskender'in Yolculuğu

bubble30
Nielawore

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun