Nisan 19, 2024

KİMSE İNANMASA DA KEHANET KEHANET MİDİR: CASSANDRA

Yunan mitolojisinde Truva prensesi olan Cassandra, Priam ve Hecuba’nın kızıdır. Cassandra efsanelere konu olan bir güzelliğe sahiptir. Güzelliğinin yanında bir de geleceği görebilme yeteneği vardır. Bu yeteneğiyle birlikte bir de laneti vardır. O lanet de kimsenin söylediklerine inanmamasıdır. Bu öngörüleri arasında en meşhuru Truva Savaşı sırasında Truva’nın yıkımını öngörmesidir.

KİMSE İNANMASA DA KEHANET KEHANET MİDİR: CASSANDRA

Bir Zeus bir de Apollon biliyorsunuz ki Yunan mitolojisinde uçan kuşa, toprağa, önlerine çıkan herkese aşık oldular. Bu efsaneye göre yine Apollon Cassandra’ya aşık olur. Onunla birlikte olmayı ister ve karşılığında da geleceği görme yeteneğini ona armağan eder. Cassandra başta birlikte olmayı kabul eder ama sonrasında sözünden döner. Bakire kalmaya yemin eden bir rahibe olmak ister. Bu yüzden Apollon da ona verdiği geleceği görme armağanını bir lanete dönüştürür: Cassandra’nın söylediklerine hiç kimse inanmaz.

KİMSE İNANMASA DA KEHANET KEHANET MİDİR: CASSANDRA

Truva Savaşı yaklaşırken Cassandra, halka Yunanlıların hediyesini kabul etmemelerini, bunun Truva’nın yıkımı olacağını söyler ama Apollon’un laneti yüzünden ona kimse inanmaz. Savaş Cassandra’nın öngördüğü gibi biter. Bunun üzerine Cassandra kaçarak Athena tapınağı yakınındaki bir sığınağa saklanır. Ajax onu bularak, Agamemnon için kaçırır. Cassandra bakire bir rahibe olarak kalmaya yemin etse de Agamemnon’un tecavüzüne uğrar. Nitekim Agamemnon’un karısı Clytemnestra’nın ellerinden de ölümü gerçekleşir.

KİMSE İNANMASA DA KEHANET KEHANET MİDİR: CASSANDRA

Cassandra efsanesi günümüzde şöyle bir yer buldu. Psikolojide gelecek hakkında doğrular söyleyip, başkalarını uyarmasına rağmen kendisine kimseyi inandıramama durumuna “Cassandra Kompleksi” deniyor.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

"HER DİLDE TÜRKÜLERİN MERAMI BİR" - NECATİ CUMALI
LIKE A SNOWFLAKE THE CIRCUMFERENCE OF TWO BABY STARS
MERKÜR YÜZEYİNDEKİ İSİMLER

MERKÜR YÜZEYİNDEKİ İSİMLER

5 GÜNDE ŞEKERİ BIRAKMA REHBERİ

5 GÜNDE ŞEKERİ BIRAKMA REHBERİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Gidişatı Değiştirmek

probiyotik

Et Grubu Ürünler Yenmeli Yenmemeli Mi?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun