Nisan 28, 2024

KANA KIRMIZI RENGİNİ VEREN: VİSHNU

Başlıkta kana kırmızı rengini veren diye girdim ama konumuz vişne suyu değil. (: Vishnu. Hint mitolojisinde Brahma ve Shiva ile birlikte Hint panteonun en önemli üç tanrısından (Trimurti) birisidir. Ama ilginizi çekmeyi başardım kabul edin.

Purusottama (en yüksek tanrı) lakabıyla bilinip, evrenin koruyucusu kabul edilmektedir. Aynı zamanda Şiva, Narayana ve Hari adlarıyla da bilinir.

KANA KIRMIZI RENGİNİ VEREN: VİSHNU

Vedalarda İndra’nın eşi olan Vishnu, Bhagavad Gita, Puranalar ve Vedalar gibi kutsal metinlerde Puruşottama veya “En önemli Puruşa” olarak saygı görmektedir. Rigveda’da onuruna birkaç ilahinin adandığı Vishnu ikinci planda kalmış, İndra’nın Vritra ile savaşını desteklemiş hatta bir ilahide iki tanrıya birden yakarılmıştır. Vishnu’nun ilk ikisi insanlara tarafından görülebilen ama üçüncüsü kuşların bile göremeyeceği denli yüksekte ve uzunlukta olan 3 adım atarak dünyayı hızla dolaştığına inanılmaktadır.

KANA KIRMIZI RENGİNİ VEREN: VİSHNU

Vaişnavalara göre Vishnu en önemli tanrı olarak görülürken Smarta geleneğinde tanrı Brahman’ın ilk 5 formundan (Şiva, Vişnu, Devi, Surya ve Ganeşa) birisi olarak düşünülmüştür. Mahabharata’da pek çok adı geçmekte ve Vishnu Sahasranama (Vishnu’nun bin adı) terimiyle ifade edilmektedir.

KANA KIRMIZI RENGİNİ VEREN: VİSHNU

Vişnu’nun 10 avatarı bulunmaktadır. Bunlar:

  1. Matsya “Balık”
  2. Kurma “Kaplumbağa”
  3. Varaha “Domuz”
  4. Narasinha “İnsan-Aslan”
  5. Vamana “Cüce”
  6. Paraşurama “Baltalı Rama”
  7. Rama
  8. Krişna
  9. Buda “Aydınlanmış”
  10. Kalki “Beyaz At”
KANA KIRMIZI RENGİNİ VEREN: VİSHNU

Ayrıca Bhagavata Purana’da Puruşa, Narada, Nara, Narayana, Kapila, Dattatreya, Yacna, Rişaba, Prithu, Dhavantari, Vedavyasa ve Balarama’da yukarıda sayılan avatarlara eklenmektedir.

VİŞNUİZM: MS 2. yüzyılda Güney Hindistan’da ortaya çıkan ve en önemli tanrı kabul ettikleri tanrı Vişnu’ya teslim olarak kurtuluşa ulaşacaklarına ulaşan bir tarikat ve öğretinin adıdır.

 

 

Kaynak: Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi

Yorumlar

  • Başlık çok iyi değil mi?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

"UZUN YILLAR ÖTESİNDEN" -FUAT EDİP BAKSI
AY'IN KUZEY KUTBUNU DA GÖRELİM

AY'IN KUZEY KUTBUNU DA GÖRELİM

DURUP DÜŞÜNDÜRTECEK BİR ALINTI

DURUP DÜŞÜNDÜRTECEK BİR ALINTI

AYNA KIRILMASI UĞURSUZLUK MUDUR?

AYNA KIRILMASI UĞURSUZLUK MUDUR?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kibir

probiyotik

36 Milyon Yaşındaki Penguen

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun