Nisan 25, 2024

KAÇAMAK AŞKIN MEYVESİ: LEDA

Yunan Mitolojisinde Aitolia kralı Thestius ile Eurythemis’in kızı olan Sparta kraliçesi Leda, kuğu kılığına giren Zeus’un tecavüzüne uğramış, bu birliktelikten dünyanın en güzel kızı kabul edilen Troyalı Helen doğmuştur.

KAÇAMAK AŞKIN MEYVESİ: LEDA

Başka söylencelerde ise Leda Thespius, Thyestes hatta Glaukus’un Laophonte, Deidamia, Leukippe, Eurythemis veya Paneidyia ile birlikteliğinden doğduğu kaydedilmiştir. Bunlardan Sisyphus’un oğlu Glaukus Lakedaimon’dan geçerken Pantidyia ile birlikte olmuş ama kız bu ilişkiden hemen sonra Thestios ile evlendikten kaçamak aşkın meyvesi olarak Leda’yı doğurmuştur.

KAÇAMAK AŞKIN MEYVESİ: LEDA

 Bir başka söylencede ise Hippokoon tarafından Lakedaimon’dan kovulan Tyndareos, Leda’nın babasının sarayına sığındığında gençler birbirlerine âşık olup evlenmiş, sonrasında Leda ülkesine geri dönen kocasıyla birlikte Lakedaimon’a gitmiştir. Leda, Helen dışında Klytemnestra ile Dioskuri olarak bilinen Kastor ve Polydeukes kardeşlerin de annesidir.

KAÇAMAK AŞKIN MEYVESİ: LEDA

Söylenceye göre tanrıça Nemesis kaz kılığına girerek Zeus’tan kaçmayı denemişse de kuğuya dönüşen tanrı tarafından yakalanmış ve bir yumurta yumurtlamıştır. Yumurtayı bulan bir çoban Leda’ya götürmüş, kraliçe tarafından bir çekmecede saklanmıştır. Leda, yumurtadan çıkan güzel Helene’i kendi kızı gibi yetiştirmiştir.  Leda kelimesinin Lykia dilinde kadın anlamına gelen lada kelimesiyle ilişkili olduğu sanılmaktadır.

 

Kaynak: Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi

Yorumlar

  • Leda'nın kendisine mi şaşıralım, Zeus'un onunla birlikte olmak için kuğu kılığına girmesine mi?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

BENİ YUTKUNDURAN O SÖZÜ SİZLE PAYLAŞIYORUM
AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ VAR!

AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ VAR!

VÜCUDUMUZDAKİ BENLER TESADÜF MÜ SAHİDEN?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik

Büyük İskender'in Yolculuğu

bubble30
Nielawore

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun