Nisan 24, 2024

GÜNDÜZ TAŞ GECE CANAVAR: GARGOUILLE

Gargouille, gündüzleri taşlaşan, geceleri ise canlanan mitolojik yaratıklardır ve insanlara mesaj vermek için kullanılmıştır. Ortaçağda okur-yazar insan sayısı çok az olduğu için görüntü önemli olmuştur. Verilmek istenen temel mesaj; kötülüklerin, kiliselerin dışında yer aldığıdır. Diğer taraftan da günahların hatırlatılması ve hesaplaşma gününün olacağının temsilidir ve böylece kiliseye ve dine bağlılık sağlanmaktadır.

GÜNDÜZ TAŞ GECE CANAVAR: GARGOUILLE

Gargouille, istenmeyen ruhları ve kötülükleri kovan nöbetçilerdi. İnanışa göre bu Gargouille geceleri insanlar uykuya daldığında canlanıyor, güneş doğduğunda tekrar taş haline geliyorlardı.

GÜNDÜZ TAŞ GECE CANAVAR: GARGOUILLE

Gargouille, kökeni Fransızca gargouille sözcüğüne dayanan bir tür gotik mimari ögedir. Gotik mimaride, oluklarda biriken suyu tahliye etmek amacıyla kullanılırlar. Çatının çevresinde biriken yağmur sularını duvar temelinden uzağa akıtan, saçak kenarından dışa doğru uzamış oluklara verilen genel isimdir. Başta katedral ve kiliselerde olmak üzere kule ve saraylarda yer alıp, genellikle gotik yapılarda görülür.

Yorumlar

  • Çok çirkin

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

GİRDAPLAR DA EĞLENİR!

GİRDAPLAR DA EĞLENİR!

"DÜRTME İÇİMDEKİ NARI ÜSTÜMDE BEYAZ GÖMLEK VAR"
VÜCUDUNUZDAKİ BENLER TESADÜF ESERİ DEĞİL!
HER GÜN NEDEN 1 AVUÇ FINDIK YEMELİYİZ?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik
bubble30
Nielawore

GİRDAPLAR DA EĞLENİR!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun