Nisan 25, 2024

GELİYOR GELMEKTE OLAN: RAGNARÖK

Her kültürde kıyamet vardır. Ama tüm bu kıyametler arasında hepimizin en çok bildiği ve ilgisini çeken Ragnarök’tür. Çünkü filmlerden ve oyunlardan hepimiz duyduk ve de gördük. Evet İskandinav Mitolojisi kıyametine beraber bakalım.

Ragnarök, Eski Nors dilinde tanrıların kıyameti anlamına gelir. Fakat yine de tanrıların alacakaranlığı anlamına gelen Ragnarøkkr kelimesine telaffuz ediliş yönünden benzer.

GELİYOR GELMEKTE OLAN: RAGNARÖK

İskandinav inancına göre bir gün yaratılmış her şey, tüm dünyalar ve bütün canlıların sonu gelecektir. Ama diğer tüm kültürlerdeki kıyametler gibi Ragnarök’ün de öncesinde kıyamet alametleri gelecektir Midgard’da, yani insanların diyarında, geleneklerin terk edilmesi, akrabalık- dostluk bağlarına sadık kalınmaması bu alametlerden bazılarıdır.

GELİYOR GELMEKTE OLAN: RAGNARÖK

Çok sert kış mevsimleri de kıyamet alametleri arasındadır. Bu kış öyle bir kıştır ki arada hiç yaz olmadan, hiç hava ısınmadan tam üç mevsim kadar sürecektir. Semanın dört bir köşesinden de kar düşecek, buzlanmalar çok şiddetli olacak, rüzgar ciğerleri delip geçecek ve güneş asla ısıtmayacaktır. Normalinin üç katı ağır ve uzun geçen bir kıştan sonra, savaşın ve kötülüğün yeryüzüne yayıldığı üç benzer kış  daha gelir. Dokuz diyarı bir arada tutan ağaç Yggdrasil’in kendisi korkusundan titrer ve dalları sallandıkça depremler artar. Denizler havzalarından boşalıp yok olur, gökyüzü parçalara ayrılır ve insanlar o kadar çok sayıda ölmeye başlarlar ki kartallar ölmek üzere olan ve hala kıpırdaşan bedenlerinden beslenmeye başlarlar.

GELİYOR GELMEKTE OLAN: RAGNARÖK

Tüm bunlar olurken tanrıların korktukları da başlarına gelir. Loki ve evlatları, kurt Fenrir ile Midgard’ı saran yılan Jörmungard, zincirlerinden kurtulurlar ve düşman saflarında tanrılara karşı yerlerini alırlar. Korkunç dev ordusuyla beraber savaşa giden Loki, gemisi Naglfar’ın (Ölülerin Gemisi) üzerinde yaklaşırken gözcü Heimdall yaklaştıklarını görür ve Gjallarhorn adındaki sura üfler. Bu duyulan ses Ragnarök’un başladığına, Odin’in Valhalla’da onurlandırdığı savaşçıların da bu savaşa çağrıldığına işaret eder.

Dev halkı tanrıların diyarıyla birlikte bütün bir evreni yok etmeye koyulmuşken Fenrir ağzını açar, alt çenesi yeryüzünü üst çenesi gökyüzünü söker alır. Öyle ki güneşin kendisi bile neredeyse bu koca kurdun midesine iner.

GELİYOR GELMEKTE OLAN: RAGNARÖK

Savaşın sonunda Odin, Kurt Fenrir’e yenilir fakat Odin’in oğlu Vidar da babasının intikamını almakta gecikmez. Thor, koca yılan Jörmungandr’ı öldürür fakat son anda yılan üstüne zehir kusar ve Thor’la yakın zamanlarda ölürler. Loki ve Heimdallr da birbirlerini öldürene kadar savaşırlar. Sonra bütün evren yanar, yıldızlar gökyüzünden birer birer dökülür ve zaman kavramı dahi yok olur.

Her şeye rağmen bu yokluk ve ölüm dolu süreç fazla sürmez ve Odin denizlerden yeni bir dünya çıkarır. Bu dünya bollukla, bereketle ve iyilikle doludur, lanete ve kötülüğe yer kalmamıştır artık. İnsan soyu yeniden ortaya çıkar, tanrılar dirilir ve mutlu hayatlarına devam ederler… Bir sonraki Ragnarök’a dek…

 

Kaynak: nordiksimit

Yorumlar

  • Kuzeyin kıyameti geliyor

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

BENİ YUTKUNDURAN O SÖZÜ SİZLE PAYLAŞIYORUM
AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ VAR!

AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ VAR!

VÜCUDUMUZDAKİ BENLER TESADÜF MÜ SAHİDEN?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik

Büyük İskender'in Yolculuğu

bubble30
Nielawore

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun