EN GİZEMLİ TANRILARDAN: HYPNOS

Yaşamımızın çoğunluğunu geçirdiğimiz uyku, Yunan mitolojisinde bir tanrıdır. Hatta en gizemli tanrılarından birisi olan Hypnos (Uyku), gecenin (Nyks) çocuğu ve rüyanın babası ve ölümün (Thanatos) ikiz kardeşidir. Bu yüzdendir ki uyku yarı ölümdür denilir.

EN GİZEMLİ TANRILARDAN: HYPNOS

Uykunun kişileştirilmiş hali olan Hypnos, içinden Lethe Irmağı‘nın aktığı, gündüz ile gecenin birleştiği yerde uyur. Efsaneye göre Hypnos’un kardeşi Thanatos (ölüm), ölü ruhları Hades’in yeraltı şehrine götürürken bu ırmaktan geçirir. Lethe Irmağı’ndan su içenler, bütün dünyevi anılarını unutur ve tamamen bir hatırasal boşluk durumuna düşerler.

EN GİZEMLİ TANRILARDAN: HYPNOS

Lethe Irmağı, insanları olduğu kadar tanrıları da uyutma özelliğine sahiptir. Unutma haliyle özdeşleşen bu ırmağın uyku getirici özelliği, eski çağlarda yaşamış insanların uykuya bakışını gözler önüne serer. Ölümün kardeşi olması dolayısıyla uyku, aslında ölüm kadar korkulan bir figürdür. Edgar Allan Poe, uyku için “küçük bir ölüm” tanımlamasını kullanmıştır. Uykuda da ölüm gibi bir hiçlik, tamamen unutma hali, dünyeviden sıyrılma, bilinçsizlik ve hareketsizlik hakimdir. Tabii ki ölümden farklı olarak bu durum geçicidir.

EN GİZEMLİ TANRILARDAN: HYPNOS

Roma mitolojisinde Somnus olarak geçen Hypnos, elinde bir kap haşhaş suyu veya çiçeği ile tasvir edilir. Bazı tasvirlerde sedirde yatan Hypnos, çevresinde düşlerin yaratıcısı olan oğulları, Phanatasos ve Morpheus yer alır. Evin önünde haşhaş çiçekleri ve başka yatıştırıcı otlar bulunur.

Hypnos ve oğulları sessizliğin hakim olduğu, tek duyulan sesin ‘Lethe’ çayının sularının şırıltısı olduğu bir diyarda oturmaktadır.

Yorumlar

  • Hipnoz ve uyku buradan geliyor işte!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

SOUTHERN LIGHTS IN THE SKY - YES, NOT NORTH!
SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

FİLLERİN SELAMLAŞMAK İÇİN FARKLI İLETİŞİM BİÇİMİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hataların Yarattığı Bahane

probiyotik

Yıldırım ve Düşmesi

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun