Nisan 27, 2024

DZİWOŹONA

Polonya ve Rusya masallarında adı geçen orman ve bataklıklarda yaşayan uzun boylu, atletik yapılı kadınlardır. Vahşi olan bu kadınlar bir çeşit iblis sayılırlar. Yalnız insanların üzerlerine saldıran Dziwoźona’lar, genç erkekleri sevgili olmaya zorlarlar.

DZİWOŹONA

Tekil söylerken Dziwoźona, çoğul söylerken Dziwozony olarak telaffuz edilir. Dziwoźona’lara göl ve nehir kenarlarında rastlanır. Koca sarkık memeleri, kıllı vücutları, tavuk bacakları ve uzun düz saçları vardır. Eğrelti otu takılmış kırmızı bir başlık takarlar.

Dziwoźona’lar şifalı bitkileri bilir ve el sanatları konusunda yeteneklidirler. İnsanlarla nadiren evlendikleri görülür. Evlenince de kocalarından sıkılan Dziwoźona’lar kocalarını gıdıklayarak öldürürler.

DZİWOŹONA

Dziwoźona insanların güzel çocuklarını çalarlar. Çaldıkları çocukların yerine de kendi çirkin çocuklarını bırakırlar. Polonyalı kadınlar çocuklarının bu iblis tarafından kaçırılmaması için çocuklarına kırmızı bir şapka giydirirler. Çocuğun yüzünü ay ışığının etkisinden korumaya çalışırlar.

Çocukları Dziwoźona’nın çirkin çocuğu ile değiştirilen anneler, çocuğu mutfağa götürüp, yumurtanın kabuğunun üzerine su dökerler. Huş ağacı dalıyla çocuğu döverler. Döverken de “Seninkini al benimkini geri ver” diye bağırırlar. Bu şekilde bağırmanın çocuklarını geri getireceğine inanırlar.

DZİWOŹONA

Joseph Campbell’in The Hero with a Thousand Faces (Bin Yüzlü Kahraman) kitabında Dziwoźona’lar, Rus folklorunun bir parçası olarak bahsedilmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: https://ozhanozturk.com/2018/03/17/dziwozona-dziwozony-mamuna/

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

"ROUGE GAGNE" by EMILY DICKINSON

"ROUGE GAGNE" by EMILY DICKINSON

HUBBLE'IN 34. FIRLATILIŞ YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!
AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ

AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kötü Anlar

probiyotik

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

bubble30
Nielawore

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun