DÜZENBAZ ÖRÜMCEK: ANANSİ

Aşanti halkının ve Batı Afrika inanışında Anansi, düzenbaz bir kahramandır. Gökyüzü tanrısı Nyame’nin arabuluculuğunu yapar.

Ananse, Anancy, bilge örümcek, Kvaku Ananse, Ti Mali, Boy Nasty, B’Rabby, Nancy, Nancy Teyze ve Bayan Nancy olarak da anılır.

DÜZENBAZ ÖRÜMCEK: ANANSİ

Ağ örebilen sekiz ayaklı bir örümcek olan Anansi, aynı zamanda tilki, tavşan ve insan formuna da girebilir. Sihir yeteneğini bencilce amaçlar için kullanır. Efsaneye göre; başlangıçta yaratıcı bir tanrıdır. Tarlasındaki mahsulleri yiyen koçu öldürünce örümceğe dönüştürülür.

DÜZENBAZ ÖRÜMCEK: ANANSİ

Nyame’nin emriyle Anansi, ormanlara yağmur getirir ve denizlerin, nehirlerin sınırlarını düzenler. Aşanti hikayelerinde Anansi, bilge, açgözlü, kurnaz ve acımasız olarak tasvir edilir. Hikayelerde Anansi, hayvan ve insan tanrıları kandırmaya çalışır, zorbalara karşı kazandığı zaferler gençlere ahlaki dersler vermek için kullanılır.

DÜZENBAZ ÖRÜMCEK: ANANSİ

Bir hikayede Anansi, tanrıdan bir buğday başağı ister ve karşılığında 100 hizmetçi vereceğini söyler. Buğday başağını bir köye götürür ve kutsal olduğunu söyler. Akşam gizlice taneleri tavuklara verir ve sabah insanları başağı çalmakla suçlar. Kendisine bir kilo tahıl vermelerini sağlar. Anansi elindeki tahılı yolda rastladığı bir adamın tavuğuyla takas eder. Başka bir köyde tavuğun kutsal olduğunu söyler. Gece tavuğu öldürür ve sabah köylüleri suçlar, karşılığında 10 koyun alır. Yolda karşılaştığı bir adama koyunları vererek ceset alır. Başka bir köye giderek cesedin tanrının uyuyan oğlu olduğunu söyler. Sabah köylüler cesedi uyandıramayınca Anansi, onları tanrının oğlunu öldürmekle suçlar. Karşılığında Anansi’ye 100 genç verirler. Hilebaz örümcek tanrıya verdiği sözü tutmuş olur.

Yorumlar

  • gülmemeliyim gülmemeliyim gülmemeliyim

  • Tam fırlamaymış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

SOUTHERN LIGHTS IN THE SKY - YES, NOT NORTH!
SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

FİLLERİN SELAMLAŞMAK İÇİN FARKLI İLETİŞİM BİÇİMİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hataların Yarattığı Bahane

probiyotik

Yıldırım ve Düşmesi

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun