Mart 28, 2024

DÜNYA MİTOLOJİLERİNDE KEDİ

Pek çok kültürde uzun süre önce evcilleştirilen kedilerle ilgili olumlu ve olumsuz inanışlar bulunmakta, bazı kültürlerde tanrı seviyesine yükseltilen bu hayvan kimi kültürlerde ise uğursuz bir hayvan olarak algılanmaktadır. ABD, İskoçya, İngiltere, Rusya, Fransa ve Çin’de bazı renk ve tipteki kedileri görmenin, İtalya’da kedilerin hapşırmasının şans getireceğine inanılırken, İngiltere ve ABD’de siyah kedi görmenin uğursuzluk, Almanya’da hasta yatağına gelen siyah kedinin ölüm getireceğine, Romanya’da ise bir kedinin bir cesedin üzerinden atlamasının cesedin vampire dönüşmesine yol açacağına inanılmaktadır.

DÜNYA MİTOLOJİLERİNDE KEDİ

MISIR MİTOLOJİSİNDE KEDİ

Kutsal kabul edilen bir hayvan olup, bir kedi zarar vermenin cezası ölümdü. Kedi besleyen aileler hayvanın ölümünden sonra yas ifadesi olarak kaşlarını tıraş eder, kedi mumyalanır ve cenaze töreni düzenlenirdi. Tanrıça Bat kedi ile ilişkilendirilmekteydi.

DÜNYA MİTOLOJİLERİNDE KEDİ

HRİSTİYAN MİTOLOJİSİNDE KEDİ

Orta Çağda kedilerin şeytan tarafından yaratılan uğursuz varlıklar olduklarına inanılmaktaydı. Özellikle siyah kedilerin dişiliğin sembolü ve cadılara eşlik eden bir hayvan olduğuna düşünülmekteydi. Bu yüzden Büyük Perhiz Arifesine denk gelen salı günü siyah kediler yakılmaktaydı.

DÜNYA MİTOLOJİLERİNDE KEDİ

İSKANDİNAV MİTOLOJİSİNDE KEDİ

Cücelerin Fenrir’e tasma yapmak için ayak seslerini çaldığı hayvanın adı olup, bu yüzden kedilerin sessiz yürüdüğüne inanılmaktaydı. Ayrıca gençlik elmalarının koruyucusu bereket tanrıçası Freya’nın arabasını siyah kedilerin çektiğine inanılmaktaydı.

DÜNYA MİTOLOJİLERİNDE KEDİ

YAHUDİ MİTOLOJİSİNDE KEDİ

Nuh’un gemisindeki fareler veba salgınına sebep olunca, Nuh peygamber tanrıya yardım etmesi için dua etmiş, Tanrı’nın emriyle gemideki erkek aslanın bununa vurunca aslanın hapşırığından ilk kedi çifti ortaya çıkmış ve fare sorunu sona ermiştir. Bununla birlikte Eski Yahudilerin kedilerden pek hazzetmediği bilinmektedir.

DÜNYA MİTOLOJİLERİNDE KEDİ

İSLAM MİTOLOJİSİNDE KEDİ

İslam öncesi Arapların kedilerden pek hoşlanmadıkları bilinmektedir. İnanışa göre Müezza adlı tekir kedisi Muhammed’in kolu üzerinde uyuya kalınca peygamber kedi uyandırmaktansa gömleğinin kolunu kesmeyi tercih etmiştir. Ayrıca kedilerin alınlarında bulunan M formundaki işaretin peygamberin işareti olduğuna inanılmaktadır. Bir başka söylencede ise bir kedi Muhammed’i sokmak isteyen bir yılanı öldürünce peygamber tarafından sırtı okşanmıştır ki inanışa göre kediler o günden sonra sırtüstü yere düşmemektedir.

DÜNYA MİTOLOJİLERİNDE KEDİ

ÇİN MİTOLOJİSİNDE KEDİ

Bir öyküde bir zamanlar konuşma yeteneği olan kedilerin bu özelliklerini insanlara devrettiklerini anlatmaktadır. Ayrıca Li Şou adlı bir kedi tanrının geceleri kötü ruhlara karşı savaştığına inanılmaktadır.

DÜNYA MİTOLOJİLERİNDE KEDİ

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KEDİ

Tanrıça Demeter ile Artemis kediyle özdeşleştirilmekteydi.

DÜNYA MİTOLOJİLERİNDE KEDİ

BUDİST MİTOLOJİSİNDE KEDİ

Kedilerden pek hazzedilmemekte olup, bir söylenceye göre hasta Buda’ya ilaç taşıyan fare bir kedi tarafından yakalanıp yutulmuştur.

 

Kaynak: Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi

Yorumlar

  • FOTOĞRAFLAR ÇOK TATLI DEĞİL Mİ?

  • Her kültürde kendilerine yer bulmuşlar

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

"HIÇKIRIKLAR" -NURULLAH GENÇ

"HIÇKIRIKLAR" -NURULLAH GENÇ

"GECELERDEN BİR GECE" -AHMET SELÇUK İLKAN
RED IN THE GALACTIC VERSIONRED IN THE GALACTIC VERSION
ALP’LERDE TELEFERİK TURU

ALP’LERDE TELEFERİK TURU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Öğrenme Şekli

probiyotik

Anadolu'nun Film Ticareti

bubble30
Nielawore

"HIÇKIRIKLAR" -NURULLAH GENÇ

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun