Mayıs 08, 2024

ÇOK FAZLA MERAKTAN AĞACA: CEVİZ AĞACI -Friendz10

Lakonia kralı Dion ile Amphithea’nın üç kız çocuğu vardı. Bu kızlar Orphe, Lyko ve Karya’ydı. Apollon, Lakonia’ya ziyarete geldiği zaman Amphithea, tanrıyı kusursuz bir incelikle ağırlamış ona gönülden hizmet etmişti. Bu konukseverlik karşısında Apollon ailenin üç genç kızına kehanet yeteneği verdi. Ama onlara kesim bir dille tanrılara karşı koymamayı ve işlerine bulaşmamayı şart koştu.

ÇOK FAZLA MERAKTAN AĞACA: CEVİZ AĞACI -Friendz10

Apollon’un ziyaretinden kısa süre sonra Lakonia’ya Dionysos ziyarete geldi ve Dion’ların evine konuk oldu. Dionysos, Dion’un kızlarından Karya’ya aşık oldu. Karya da tanrının bu aşkına karşılık verdi. Karya’nın kız kardeşleri Dionysos’un tanrısal işlerini merak edip öğrenmeye çalıştılar. Apollon onları uyardı ama merak bu ya uyarı onların davranışlarını değiştirmedi.

Bu durum karşısında daha fazla dayanamayan Apollon ve Dionysos kızları kayaya dönüştürdüler. Karya bol meyveli bir ceviz ağacına dönüştü. Artemis onun için Karyatis adıyla bir kült tahsis etti. O günden sonra sütun şeklinde dikilmiş kadın heykellere karyatit adı verildi. Karya Grekçede ‘ceviz ağacı’ anlamına gelir.

ÇOK FAZLA MERAKTAN AĞACA: CEVİZ AĞACI -Friendz10

Bir başka söylenceye göre Karya aniden ölünce Dionysos onu yaşatmak için ceviz ağacına çevirir. Lakonia halkı ölüm haberini veren Artemis olduğu için Artemis Karyatis adına bir tapınak inşa etmişlerdir.

ÇOK FAZLA MERAKTAN AĞACA: CEVİZ AĞACI -Friendz10

İskandinav Mitolojisinde edebi gençlik tanrıçası İdunn, ölümsüzlük elmalarının da koruyucusudur. İskandinav tanrıları İdunn’un elmaları sayesinde ölümden uzak bir hayat yaşardı. Ama bir gün düzenbaz tanrı Loki, İdunn’un tanrıların düşmanı devlerin eline geçmesine yardım etti. İdunn yeri doldurulamayacak bir görevli olduğundan yokluğu tanrıları telaşlandırdı. Çünkü tanrılar yaşlanıyordu. Bunun üzerine Loki’den İdunn’u geri getirmesini istediler. Loki İdunn’u bir cevize dönüştürerek şairlerin tanrısı olan eşi Bragi’ye ve onu dört gözle bekleyen diğer tanrılara geri getirdi.

ÇOK FAZLA MERAKTAN AĞACA: CEVİZ AĞACI -Friendz10

İslam Mitologyasında ağaçtan yaratılan canlılara çokça rastlanır. 16. yüzyıla ait bir minyatürde on iki burç gösterilmektedir. İkizler burcunu gösteren minyatürde bu burç, ceviz ağacı biçiminde tasvir edilmiştir. Ağacın dallarında çift başlı insanlar yetişir. Kırk gün sonra ceviz ağacının yapışık ikiz (siyamikizi) biçimindeki meyveleri dallarından kopar. İki ayda yapraklar filizlenir, rüzgarın yardımıyla yedinci göğe sürüklenir ve burada melek olurlar.

Yorumlar

  • Çok merak edince :)

  • Ceviz ağacının çok derin anlamları varmış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

KIRIK AYNALAR MAYALAR İÇİN ÖBÜR DÜNYAYA GİDEN YOLDU
2700 YILLIK ARKEOLOJİK GİZEM ÇÖZÜLMÜŞ OLABİLİR!
İTALYA'DA BULUNAN GİZEMLİ OBJE

İTALYA'DA BULUNAN GİZEMLİ OBJE

HERKESİN BİLMESİ GEREKEN: HEIMLICH MANEVRASI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Zararlı Detaylar

probiyotik

Piri Reis Kolomb'un Tayfası

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun