Mart 29, 2024

ÇOCUKLARINI YİYEN BABA: CRONOS

Yunan Mitolojisinde Titanlardan birisi olan Cronos, Gökyüzü tanrısı Uranos ile yeryüzü tanrıçası Gaia’nın en küçük oğludur. Cronus veya Kronos olarak da bilinir.

ÇOCUKLARINI YİYEN BABA: CRONOS

Karısı da bir Titan olan Rhea olup Demeter, Hestia, Hera, Hades, Poseidon ve Zeus bu evlilikten doğmuştur. Kronos, çocuk doğurmaktan bıkan ve babasından öç almak isteyen annesine yardım eden tek titan olup annesinin verdiği orakla Kronos’un testislerini kesmiştir. Babasının, Tartaros’a attığı kardeşleri Hekatogkheirler ile Kyklopları önce annesinin arzusuyla serbest bırakmışsa da zamanla ne kadar tehlikeli olduklarını anlayarak tekrar aynı yere göndermiştir.

ÇOCUKLARINI YİYEN BABA: CRONOS

Kronos kız kardeşi Rea ile evlenmişse de annesinin çocuklarından birisinin kendi tahtını ele geçireceği kehaneti üzerine çocuklarını doğar doğmaz yutmaya başlamıştır. Rea, Zeus’u Girit’te gizlice doğurmuş, Kronos’a bebek Zeus’un yerine bir kayayı kundaklayıp yutturarak oğlunu gizlemiştir. Zeus delikanlılık çağına geldiğinde babasına kusturucu bir ilaç yutturarak kardeşlerini kusmasını sağlamış, kardeşleri olan diğer tanrılarla birlikte isyan ettiği babası Kronos ve Titanlara karşı ölüm kalım mücadelesi başlatmışlardır.

ÇOCUKLARINI YİYEN BABA: CRONOS

On yıl üstünlük sağlanamayan savaşın ardından Zeus, babasının Tartaros’a hapsettiği Kyklop ve Hekatogkherleri çıkartıp kendi saflarına katınca tanrılar Titanlara karşı zafer kazanmış, bu sefer Titanlar Tartaros’a gönderilmiştir.

ÇOCUKLARINI YİYEN BABA: CRONOS

Kronos’un Reia’dan doğan çocuklarının (tanrıların) yanı sıra Philyra’dan Kheiron adlı bir kentaur oğlu daha vardır. Kronos, Roma mitolojisine Satürn adıyla bilinmektedir. Kronos elinde her şeyi kesebildiğine inanılan adamantine adlı bir maddeden yapılmış bir orak ile tasvir edilmekteydi.

 

Kaynak: Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi

Yorumlar

  • Baba dediğin çocuklarını yer mi?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

YILDIZ DOĞUMUN AŞAMALARI: N11B NEBULASI
KOZMİK IŞIK GÖSTERİSİ: FS TAU YILDIZ SİSTEMİ
YILDIZLARIN DOĞDUĞU YER: CARİNA NEBULASI
ÇOCUKKEN BESLENİLEN EN ENTERESAN HAYVAN

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ortamı Anlamak

probiyotik

Anadolu'nun Film Ticareti

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun