Nisan 20, 2024

ÇAPKINLAR ÇAPKINI TANRI: ZEUS

Zeus’un titan babası Kronos, kendi babası Uranos’u yenerek egemenliğini kurar. Bu yüzden kendisinin sonunun da babası gibi olacağını bilir. Bu yüzden Zeus’tan önce doğan 5 kardeşini yutar. Rhea altıncı olan Zeus’u kardeşleriyle aynı kaderi yaşamaması için Girit’te bir mağaraya götürür. Zeus’u Amalthea isimli orman perisine emanet eder. Peri onu Helios’dan doğma bir keçinin sütüyle besler. Ama öyle bildiğimiz keçilerden değil. Mitolojik keçi işte korkunç bir yaratık aslında.

ÇAPKINLAR ÇAPKINI TANRI: ZEUS

Kronos yutmak için Zeus’u beklerken, Rhea bir taşı beze sarıp onu yutturur. Tabii ki Zeus büyüdüğünde beklendiği gibi babasını yenerek egemenliğini kurmaya niyetlidir. Zeus’un babasına karşı açtığı bu savaşta Titanlar ikiye bölünür.

Zeus güçlenmek için ölüler ülkesinin derinlerine iner. Tartaros, Kykloplar ve Hecatonchireleri serbest bırakır. Bunun karşılığı olarak Kykloplar, Zeus’a yıldırım ve şimşekleri verir. Bu güç zamanla Zeus’un sembolü haline gelir.

Zeus onların desteği ve verdiği gücün de etkisiyle karşı Titanları yenmeyi başarır. Titanları toprak altına gömüp zincire vurur. Başlarına da Hecatonchire koyar.

ÇAPKINLAR ÇAPKINI TANRI: ZEUS

Babasını yenen Zeus, evrenin tek egemeni olur. Babasına yuttuğu kardeşlerini de çıkarttırır. Kardeşleriyle hemen görev dağılımı yapar. Gökleri kendi alan Zeus, denizleri Poseidon’a ve yeraltını da Hades’e verir. Böylece yeryüzü Olympos tanrılarının ortak malı olmuş olur.

ÇAPKINLAR ÇAPKINI TANRI: ZEUS

Zeus çapkınlığı ile ünlü bir tanrıdır. Tanrıça, insan fark etmeksizin Zeus’un gönlünü çalabilir. Bu yüzden 5 evlilik yapar. İlk evliliği Metis iledir. İkinci evliliği adaletin simgesi Themis’ledir. Üçüncü evliliği Eurynme ve dördüncü evliliği de Mnemosyne iledir.

Bu arada evlenmeden kardeşi Demeter ile birlikte olur. Daha sonra da son evliliği Hera iledir.

Zeus’un bu evliliklerden ve birlikteliklerinden çocukları olur.

ÇAPKINLAR ÇAPKINI TANRI: ZEUS

Zeus çapkınlığıyla beğendiği kadınlarla birlikte olabilmek için kılıktan kılığa girer. Bu kılıklar arasında kuğu, ateş, guguk kuşu, çoban, geyik, boğa ve altın yağmuru vardır. Hatta başka tanrı ve tanrıçaların da kılığına girer. Çapkınlığı dillere destandır demiştim. Kafasına koyduğunu elde ediyor Zeus.

ÇAPKINLAR ÇAPKINI TANRI: ZEUS

Zeus, sağ göğsünü ve kolunu açık bırakan pelerinli, gür ve dalgalı saçlı, ciddi ve düşünceli bakışlı, olgun, bilge ve alnı geniş olarak tasvir edilir. Sakalları da kıvırcık olarak tasvir edilir.

Olympia Zeus tapınağında bulunan Zeus heykeli Dünyanın 7 harikasından biri olarak seçilmiştir. O dönemde Olympia en önemli merkezdir. İlk olimpiyatlar Zeus onuruna Olympia’da başlamıştır.

ÇAPKINLAR ÇAPKINI TANRI: ZEUS

Zeus’un aşklarına gelince; Zeus ve Hera’yı biliyorsunuzdur diye düşünüyorum. Bilmiyorsanız şuradan hemen öğrenebilirsiniz.

ZEUS VE HERA

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

NAMES ON THE SURFACE OF MERCURY

NAMES ON THE SURFACE OF MERCURY

"KÖŞEYİ DÖNENLERİN ŞARKISI"

"KÖŞEYİ DÖNENLERİN ŞARKISI"

LIGHT ECHO V838 MON STAR

LIGHT ECHO V838 MON STAR

HAYVANLAR DA BİZİM GİBİ AŞIK OLUR MU?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Bataklıktan Çıkarken

probiyotik
bubble30
Nielawore

NAMES ON THE SURFACE OF MERCURY

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun