Nisan 26, 2024

BOĞAZDAKİ CANAVAR: KHARYBDİS

Efsaneye göre, Sicilya'yı İtalya’dan ayıran Messina Boğazında Kharybdis'le Scylla diye iki canavar vardır. Odysseyus'un serüvenlerinde çok önemli bir rol oynayan bu canavarların ünü atasözlerine ve deyimlere geçecek kadar yaygındır. Örneğin "Kharybdis'ten Scylla'ya düşmek" diye bir söz vardır, yağmurdan kaçarken doluya tutulmak anlamına gelir.

BOĞAZDAKİ CANAVAR: KHARYBDİS

Odysseia destanından önce Kharybdis'in adı Herkül efsanesiyle ilgili olarak geçer. Kharybdis, Gaia ile Poseidon'un birleşmesinden doğma olumlu bir yaratıktır. Çok oburdur ve ne yese doymaz. Herkül Geryoneus'tan çaldığı sürülerle önünden geçerken Kharybdis hayvanlara saldırır ve hepsini yer. Buna öfkelenen Zeus Kharybdis'in üstüne yıldırımını salarak onu denizin dibine atar. Kharybdis bu olaydan sonra bir deniz canavarı olur.

BOĞAZDAKİ CANAVAR: KHARYBDİS

Büyücü Kirke Odysseus ile arkadaşlarını adasından yola çıkardığı zaman, yolda karşılaşacağı bütün güçlükleri kendisine söyler. Atlatılması gereken en büyük bela Scylla ile Kharybdis kayalarının arasından geçmektir. Scylla'yı anlattıktan sonra Kharybdis'i şöyle tanımlar:

“Göreceksin, Odysseus, daha alçak öbür kaya (yani Kharybdis),

Çok yakınlar birbirine bu kayalar, vurursun birinden öbürüne bir okla,

bir incir ağacı var üstünde, yaprak dolu, kocaman,

Tanrısal Kharybdis sömürür, yutar kara suları ağacın altından.

Üç kez kusar günde ve çeker içine sömürür üç kez,

Suları yuttuğu sıra varayım deme oraya sakın,

Yeri sarsan tanrı bile seni yıkımdan kurtaramaz.”

BOĞAZDAKİ CANAVAR: KHARYBDİS

Odysseus Kharybdis'in önünden geçip büsbütün yok olmaktansa, Scylla'ya altı arkadaşını kurban vermeyi daha uygun görür. Odysseus bütün arkadaşlarını yitirdikten sonra, batan gemisinin yelken direğini omurgaya bir kayışla bağlayarak, üstüne oturur ve Kharybdis'in önünden bir daha geçer, bu kez sözü geçen incir ağacına tırmanır, anaforun salını yutup yeniden su yüzüne çıkmasını bekler. Sal birkaç saat sonra meydana çıkınca, kendini bırakıp tam üstüne düşer. Böylece korkunç tehlikeyi atlatır, ellerini kürek gibi kullanarak oradan uzaklaşır. Homeros'un akıllara durgunluk verecek bir dakiklik ve canlılıkla anlattığı Kharybdis belki Messina boğazında bulunan zamanla efsaneleşmiş bir akıntı ve anafordur.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

BENİ YUTKUNDURAN O SÖZÜ SİZLE PAYLAŞIYORUM
AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ VAR!

AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ VAR!

VÜCUDUMUZDAKİ BENLER TESADÜF MÜ SAHİDEN?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik

Büyük İskender'in Yolculuğu

bubble30
Nielawore

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun