Mart 29, 2024

ATEŞ KUŞU: ZHAR PTITSA

Rusya masallarında ve Slav mitolojisinde Ateş Kuşu, Zhar-Ptitsa, kanatları gümüş ve altın; gözleri kristal şeklinde parlayan ve genellikle altın bir tüneğin üzerinde tasvir edilir.

ATEŞ KUŞU: ZHAR PTITSA

Altın elmalar yiyerek beslenen Ateş Kuşu, tavus kuşu büyüklüğündedir. Geceleri uçtuğu yerlerde parlak ışıklar saçar. Öyle ki Ateş Kuşu’nun tek tüyü bile bir odayı aydınlatabilecek güçtedir. Ay bir tane tüyünden gece lambası yaptığımı hayal ettim şuan. Gerçek bir tüyden gece lambası. Çok güzel olmaz mıydı?

ATEŞ KUŞU: ZHAR PTITSA

Rus masallarında Ateş Kuşu Çarın altın elmalarını yer ve bu yüzden yakalanması emredilir. Uzun ve tehlikeli olan bu görevi başarabilene değerli bir ödül vardır. Fakat Ateş Kuşu’nu yakalamaya çalışan kahramanların hiçbiri başarılı olamaz ve ellerinde sadece tek bir tüy kalır. 

Tek bir Rus masalında kahraman yardımcılarıyla birlikte kuşu yakalamayı başarır ve sevgilisi ile ülkesine döner.

ATEŞ KUŞU: ZHAR PTITSA

Ateş Kuşu sanata da ilham olur. Pyotr Yerşov’un 1834 yılında yazdığı “Küçük Kambur At” şiirine ve Igor Stravinsky’nin 1910 tarihli “L’Oiseau de feu” yani Ateş Kuşu isimli balesine ilham olur.

Rusya’nın komşu ülkelerinde Ateş Kuşu, altın renkli tavus kuşu olarak tasvir edilir. Yine Rus mitolojisindeki Sirin ve Grimm Kardeşlerin ‘Altın Kuş’ gibi pek çok hikayeyle benzerlik gösterir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

"HIÇKIRIKLAR" -NURULLAH GENÇ

"HIÇKIRIKLAR" -NURULLAH GENÇ

"GECELERDEN BİR GECE" -AHMET SELÇUK İLKAN
RED IN THE GALACTIC VERSIONRED IN THE GALACTIC VERSION
ALP’LERDE TELEFERİK TURU

ALP’LERDE TELEFERİK TURU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Öğrenme Şekli

probiyotik

Anadolu'nun Film Ticareti

bubble30
Nielawore

"HIÇKIRIKLAR" -NURULLAH GENÇ

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun