Mayıs 03, 2024

ADONİS’İN YİTİRİLİŞİNİN SİMGESİ: MARUL -Friendz10

Mitolojide gençlik anlamına gelen tanrıça Hebe’nin bitkisidir marul. Çünkü söylenceye göre Hera kızı Hebe’ye marul yiyerek hamile kalmıştır.

ADONİS’İN YİTİRİLİŞİNİN SİMGESİ: MARUL -Friendz10

Marul kadın cinselliğinde salgıların üretimini sağlayan bitki olarak bilinir, süt ve adet kanı marul sayesinde artar öte yandan marul tohumlarını yemek kadınlara yasaklanmıştır. Çünkü inanışa göre kendi kendine hamile kalma yetisini kadına bahşeden marul erkekleri iktidarsız kılar. Soğuk ve nemli olarak tanımlanan marul, antik çağda ölülerin yiyeceği diye de bilinir. Hatta Mısır’da mezar sunusu olarak bir armağan vazifesi görürdü.

ADONİS’İN YİTİRİLİŞİNİN SİMGESİ: MARUL -Friendz10

Eski Mısır’da afrodizyak etkisiyle kullanılan marul Yunan ve Roma kültüründe tam tersi amaçla kullanılıyordu. Marulun Hebe’den sonra mitolojide Adonis’le bağı vardır. Babasından hamile kalıp bir mürrüsafi ağacına dönüşen Smyrna, ağaç bedeninden güzeller güzeli bir bebek olan Adonis’i doğurmuştu.

ADONİS’İN YİTİRİLİŞİNİN SİMGESİ: MARUL -Friendz10

Tanrıçalar ve her cinsiyetten sevgilisi Adonis için çekişiyordu. Sonunda kıskançlık sonucu ölüme mahkum olan Adonis bir bitki ruhu olarak benimsenmiş, ilkbaharda toprağın uyanışını yemsil etmeye başlamıştı. Adonis’in onurlandırıldığı Adonia adlı bayramda kadınlar arasında gizli ritüeller gerçekleştirildi. Adonia’da kadınlar geceleri danslar ve şarkılar eşliğinde mest olur, Smyrna’nın dönüştüğü mür ağacı tütsüleri afrodizyak olarak kullanırlardı.

ADONİS’İN YİTİRİLİŞİNİN SİMGESİ: MARUL -Friendz10

Ritüeller arasında Adonis’i temsilen marul tohumu ekmek ve çıkan marulları sıcak suyla sulayarak vaktinden önce soldurmak da vardı. Marulun ölümü Adonis’in yitirilişini simgeliyordu. Ama diğer yandan da marulun erkeklerde cinsel isteksizliğe yol açan bir bitki oluşu kadınların bu bitkiyi seçmelerinde etken olmalıydı.

Yorumlar

  • hayatta aklıma gelmezdi hahaha marull

  • Adonis ve Marul mu? :D

  • Marula bak sen

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

TÜM GALAKSİLER SARMAL DEĞİLDİR!: I ZWICKY 18
ÜRKÜTÜCÜ GÖRÜNTÜSÜYLE YILDIZ OLUŞUM TOZU
MISIR MİTOLOJİSİNDE HANGİ BURÇSUNUZ?

MISIR MİTOLOJİSİNDE HANGİ BURÇSUNUZ?

MİTOLOJİDEN GELEN PSİKOLOJİ: OIDIPUS KARMAŞASI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Yasak Bağ

probiyotik

Yazı Yolculuğu

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun