Nisan 26, 2024

YAVRU VATAN: KIBRIS EFSANELERİ

BEŞPARMAK DAĞLARI’NIN OLUŞUMU

Girne sıradağlarının eteğindeki köyde yaşayan, güzeller güzeli bir kız varmış. Herkes bu kıza hayranmış ama tüm delikanlılar arasında sadece iki delikanlının aşkı dağları yıkacak kadar büyükmüş. Delikanlıların ikisi de yakışıklıymış ama birinin içi güzel diğerinin kötüymüş. Delikanlılar kendi aralarında bu dillere destan güzellikteki kız için iddiaya girmişler. Düello yapacak olan iki delikanlıdan içi kötü olan, düello öncesi hain planlar kurarak iyi kalpli delikanlıyı bataklığa itmiş. Bataklığa gömülürken kılıç tutan elini yukarıya kaldıran iyi kalpli delikanlı, bir süre sonra kılıcı elinden düşürmüş. Beş parmağı havaya doğru açık şekilde bataklığa gömülmüş. Yüzyıllar sonra bataklık kuruyunca, delikanlının eli Beşparmak Dağları olarak kalmış.

YAVRU VATAN: KIBRIS EFSANELERİ
  1. HILARION KRALİÇESİ RECINA

Recina hem çok güzel hem de çok zalim bir kraliçeymiş. St. Hilarion Kalesi yapılırken, kalenin yapımında çalışan işçilerin bir kere dahi olsa bile dinlenmelerine izin vermezmiş. Bu şekilde işçilere eziyet edermiş. Recina, nihayet kale bittiğinde işçileri ve askerleri yanına çağırmış. Kalenin gizli odalarının bilinmesini istemeyen kraliçe, işçi ve askerleri birer birer pencereden aşağıya itmiş. Bu yüzden kalenin kuzey batıya bakan gotik süslemeli penceresine ‘Kraliçe Penceresi’; kaleye de ‘Recina’nın Kalesi’ denilirmiş.

YAVRU VATAN: KIBRIS EFSANELERİ

BUFFEVONTO KALESİ

Buffevonto Kalesi’nin ‘Rüzgara boyun eğmeyen’ anlamına gelen bir söylentisi varmış. Bu kalenin de cüzzamlı bir kraliçesi varmış. Cüzzamlı kraliçe bu kalede kendisi gibi cüzzamlı olan köpeğiyle yaşarmış. Gel zaman git zaman kraliçe, köpekte bir iyileşmeler olduğunu fark etmiş. Nedenini öğrenmek içinde köpeğinin peşine takılmış. Köpek, kalenin yakınlarındaki pınardan su içip yıkanıyormuş. Kraliçe iyileşmenin bundan kaynaklandığını düşününce, kendisi de pınarda vakit geçirmeye başlamış. Gerçekten de bir süre sonra kraliçe de iyileşmiş. Bu olayın üzerine de pınarın yanına “St. John Chrysostomos” adındaki kiliseyi yaptırmış. Bu kilise çobanlık yapan papazlar tarafından uzun yıllar kullanılmış.

YAVRU VATAN: KIBRIS EFSANELERİ

OTHELLO SARAYI’NIN BEKÇİSİ

Othello Sarayı’nın sağ kapısının yanında iki aslan vardır. Bu aslanlarla ilgili anlatılan pek çok efsane vardır. Efsaneye göre; Aslan kendi yavrusunu yemeğe kalkmış ve bu yüzden de taşa çevrilmiş. Diğer bir efsaneye göre; aslan her yıl bilinmeyen bir gün ve saatte ağzını açarmış. Aslanın ağzını açtığı bu anı yakalayıp elini içeriye doğru sokabilen olursa hazine bulurmuş.

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: https://www.halkinsesikibris.com/ilginc-bilgiler/kibris-efsaneleri-h74653.html

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

"ROUGE GAGNE" by EMILY DICKINSON

"ROUGE GAGNE" by EMILY DICKINSON

HUBBLE'IN 34. FIRLATILIŞ YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!
AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ

AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kötü Anlar

probiyotik

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

bubble30
Nielawore

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun