ÜLKEMİZİN GİZEMLİ GÖLÜ: YEŞİLGÖZ

Görenleri suyunun rengi ve doğası ile kendine hayran bırakan Yeşilgöz, Kahramanmaraş şehir merkezine 60 kilometre uzaklıktadır. 20 metre derinliğindeki obruktan çıkan su Tekir Deresi’yle birleşir.

ÜLKEMİZİN GİZEMLİ GÖLÜ: YEŞİLGÖZ

Doğası ve suyunun rengiyle dikkat çektiği kadar gizemiyle de dikkat çeker. Çünkü Yeşilgöz’ün iki büyük gizemi vardır. İlki suyunun rengidir. Rengini çevresindeki ağaçlardan aldığını söyleyenler var. Derinliğinden aldığını söyleyenler var. Güneş ışınlarının suya düşüş açısından aldığını söyleyenler de var. Fakat bilimsel bir kanıt henüz ortaya atılmamıştır.

2008’de ODTÜ Sualtı Topluluğu ve Anadolu Speleoloji Grubu Derneği (ASPEG) 16 kişilik bir ekiple dalış gerçekleştirmiştir. Fakat yine bir sonuç alınamamıştır.

ÜLKEMİZİN GİZEMLİ GÖLÜ: YEŞİLGÖZ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Sualtı Arama Kurtarma Ekibi de dalış yapmıştır. Neyle karşılaşacaklarını bilmediklerinden öncesinde keşif dalışı gerçekleştirildi. Bu keşif dalışı yapan ekipte bulunan Sinan Kiraz şu sözleri dile getirmiştir:

ÜLKEMİZİN GİZEMLİ GÖLÜ: YEŞİLGÖZ

"Yeşilgöz için çok gizemli bir dalış yeri diyebilirim aslında. İlk 20 metreye kadar dikey olarak huni olarak inmekte. Huni olarak indikten sonra bir mağara başlıyor su altında. Mağara, dikey olarak aşağıya devam etmiyor, eğimli olarak ve bazı kıvrılmalar var. Güzel olan yönü, görüşün çok net olması. 3 metreye 3 metre geniş bir koridor var aşağı ve eğimli olarak. Yaklaşık 135 metre eğimli olarak gidebiliyoruz ama maksimum derinliğe geldiğimizde 47,5 metre. Yani 47,5 metre derinliğe kadar 135 metre uzaklığa kadar gittikten sonra küçük bir boğaz oluşuyor bir dalgıcın girebileceği kadar bir boğaz var. O boğazdan sonra ne var, neler yapılabiliyor, ondan sonra su nereden geliyor, tekrardan yukarı çıkıp bir obruk ya da benzeri şeyler var mı, suyun olmadığı bir yer var mı? Bunların her biri bir soru işareti. Teknik ekipmanlarımız buraya kadar izin verdi bize. İleride ekipmanlarımızı değiştirdiğimizde daha derinlere, daha ilerilere dalma imkanımız var. Şu an için 135 metre kadar eğimli olarak gidiliyor, maksimum 47,5 metre derinlik var ama ondan sonrası belirsiz. Yani gizemini hala koruyor Yeşilgöz.”

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

WITH ITS MONSTROUS APPEARANCE: THE HORSEHEAD NEBULA
WHEN A STAR BEGINS TO DIE

WHEN A STAR BEGINS TO DIE

ACTIVE ZONE GALACTIC NUCLEUS (AGN)

ACTIVE ZONE GALACTIC NUCLEUS (AGN)

İNSANIN KÖTÜ PARÇASI

İNSANIN KÖTÜ PARÇASI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İletişim Kopukluğu

probiyotik

Yıldırım Nasıl Düşüyor?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun