Nisan 28, 2024

TOMRİS HATUN

Büyük lider Alp Er Tunga’nın torunu Tomris Hatun ise İskitlerde kadın figürünün temsilcisidir. Tomris Hatun çok iyi ata biner, ok atar, at üstünde düşman ile savaşırdı. İskit kadınları savaşta üç düşman öldürmedikçe bir erkekle evlenmezlerdi. Henüz genç birer kızken savaş teknikleri ile donatılır ve bu hususta eğitilirlerdi.

TOMRİS HATUN

 Tomris Hatun M.Ö. 6.yüzyılda yaşamış bir Türk Hakan’ıdır. Kocası öldükten sonra İskitlerin başına geçmiştir. Öz Türkçe kaynaklı ismi ‘Demir’ anlamına gelmektedir. Pers Kralı Kyros’un, Mısır’ı ele geçirmek için Demir iradeli Tomris Hatun’un ülkesini geçmesi gerekiyordu. Tomris Hatun ordularının üzerine sefer düzenleyen Persler, uygun zamanı kollamak için bir garnizon kurmuştur. İskit hükümdarı Tomris Hatun’a ulaklar gönderen Kral Kyros, seferi kazanmak için evlenme teklifi bile eder. Pers kralının türlü hileleri bitmek bilmez ordusunun nehri geçmesi için bir köprü inşa ettirir.

TOMRİS HATUN

Pers kralı bir gece büyük ziyafet düzenler. Pers askerlerinden zayıf güçteki askerini ziyafetin başında bırakıp başlar beklemeye. Ziyafeti gören İskit askerleri saldırmak için beklemeye başlar. Gecenin ilerleyen saatlerinde Tomris Hatun’un oğlunun da bulunduğu birlik ziyafet alanını basıp, tüm askerleri kılıçtan geçirir. Ancak zaferin tadını çıkarmadan nasıl bir oyunun içinde olduklarını anladıklarında artık çok geçtir. Hepsi öldürülür. Tomris Hatun oğlunun ve askerlerinin haberini aldığı zaman tüm inandıkları üzerine intikam yemini eder. Tomris Hatun'un birlikleri ile Persler arasındaki savaşta Kral Kyros ve ordusu bertaraf edilir.

TOMRİS HATUN

Tomris Hatun savaş meydanında kazanan bir hükümdar ihtişamı ile gezerken elinde bir tulum vardır. Kral Kyros’un cesedini bulduğunda tek darbe ile başını gövdesinden ayırır. Elindeki kan dolu tulumun içine başı atar. Şu sözleri söyler: ‘Benim canım sağ ve savaştan zaferle çıktım. Ama sen pis oyunlarında oğlumu öldürdün. Senin istediğini yapıyorum. Hayatında kan içmeye doymadın, şimdi benim elimden seni kana doyuracağım.’

 

 

 

Kaynak: mitologoscom

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

"UZUN YILLAR ÖTESİNDEN" -FUAT EDİP BAKSI
AY'IN KUZEY KUTBUNU DA GÖRELİM

AY'IN KUZEY KUTBUNU DA GÖRELİM

DURUP DÜŞÜNDÜRTECEK BİR ALINTI

DURUP DÜŞÜNDÜRTECEK BİR ALINTI

AYNA KIRILMASI UĞURSUZLUK MUDUR?

AYNA KIRILMASI UĞURSUZLUK MUDUR?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kibir

probiyotik

36 Milyon Yaşındaki Penguen

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun