TABAK BOYUTUNA GÖRE DEĞER: OMO VADİSİ

Doğu Afrika’da Omo vadisi içinde yaşayan yerliler kabileler halinde küçük topluluklar olarak hayatlarını sürdürür. 90 milyonluk Etiyopya’da birbirinden bağımsız kabilelerin gelenek ve görenekleri de birbirinden tamamen farklıdır. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer edinen Omo vadisi için ilk akla gelen ise açlıktır.

TABAK BOYUTUNA GÖRE DEĞER: OMO VADİSİ

Omo vadisi içinde Mursi kabilesine ait üyelerin özellikle kadınlarının, kıyafetleri, vücut makyajları ve vücutlarındaki kesikler gördüğünüz anda bunu ne cesaretle yapmış diyebileceğiniz ilginç takılarıyla öne çıkmaktadır. Günlük hayatlarında yetiştirdikleri mısır bitkisini çalı çırpıdan elde ettikleri evlerinde işliyorlar. Eğer şanslı iseniz mısır yetiştirebilir ve mısırı ekmeğe dönüştürebilirsiniz.

TABAK BOYUTUNA GÖRE DEĞER: OMO VADİSİ

Kadınlarının dudaklarındaki halkalar ise açlık ve fakirlik ile baş etmeye çalışan bir toplumun somut belgesidir. Kız çocukları ergenliğe ulaştıklarında anneleri tarafından dudaklarına kesikler atılır. Bu kesiklere kilden yapılmış tabaklar yerleştirilir. Çocuk büyüdükçe tabağın boyutu da genişler. Tabak ne kadar büyük olursa kadının değeri de o kadar artar. Kadının takas ya da başlık parası ile satıldığı evlilik merasiminde ödenecek miktar taşıdığı tabağın boyutuna göre değişir.

 

 

 

Kaynak: mitologoscom

Yorumlar

  • Çok zor :(

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun