Nisan 26, 2024

SADAKAT VE BAŞKALDIRI HİKAYESİ: LADY GODIVA

Lady Godiva, hem sadakatin, hem başkaldırının, hem tutkunun, hem şefkatin hikayesidir. 11. yüzyılda, İngiltere’nin Coventry halkı Lord Leofrei’nin koyduğu inanılmaz vergiler altında ezilmeye başladı. Tüm kazançlarını karşı koyamadıkları yönetime sessiz kalarak vergi olarak ödüyorlardı. Güzeller güzeli Lady Godiva, Lord Leofrei ile evlendiğinde on yedi yaşındaydı. Gözünü para hırsı bürümüş Lord’un aksine karısı Lady Godiva halktan yana, iyi kalpli bir insandı.

SADAKAT VE BAŞKALDIRI HİKAYESİ: LADY GODIVA

Vergiler karşısında çaresiz kalan halkın arasına tebdili kıyafet ile karışan Lady Godiva duydukları hakkında çok üzülür. Sürekli kocasını vergi borçları nedeni ile ikna etmeye çalışır. Vergilerin en azından indirilmesini ister. Lord bu isteği asla kabul etmez. Sonu gelmez kavgaların birinde Lord karısının asla kabul edemeyeceği bir öneride bulunur:

‘Atına binip üzerinde hiçbir kıyafet olmadan kenti bir baştan bir başa geçersen vergilerin tamamını kaldıracağım. Hem sende göreceksin ki o hakkını savunduğun halk seni izlemek için sokaklara yığılacak’ dedi.

SADAKAT VE BAŞKALDIRI HİKAYESİ: LADY GODIVA

Halkına sonsuz güven duyan Lady teklifi hiç düşünmeden kabul eder. Uzun kızıl saçlarını hizmetindeki kadının gözyaşları içinde açar. Çırılçıplak kalana kadar tüm kıyafetlerini çıkarır. Bu haliyle atına biner. Kentin meydanında dolaşmaya başladığı andan itibaren yalnızca bir tek ses duyulur. Atının nal sesleri… Çünkü tüm kent Lady Godiva’ya minnet göstermek için evlerine kapanmıştır.

Lord Leofrei eşine verdiği sözü tutar ve vergileri indirir. Lady Godiva ise iktidarın gücüne rağmen halkın yanında olmayı seçecek cesareti ile halkının yüreğinde iktidarını sağlamlaştırmıştır.

SADAKAT VE BAŞKALDIRI HİKAYESİ: LADY GODIVA

Lady Godiva Tablosu, 1891, Jules Lefebvre, Picardie Müzesi, Paris, Fransa

 

 

 

Kaynak: mitologoscom

Yorumlar

  • Dolu dolu bir hikaye

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

"ROUGE GAGNE" by EMILY DICKINSON

"ROUGE GAGNE" by EMILY DICKINSON

HUBBLE'IN 34. FIRLATILIŞ YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!
AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ

AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kötü Anlar

probiyotik

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

bubble30
Nielawore

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun